Животът в сграда на висок етаж намалява шанса човек да оцелее при инфаркт, показва канадско проучване, цитирано от в. „Индипендънт“.

С увеличаването на етажите, на които пациентът с инфаркт живее, намалява шанса му за оцеляване при подобен инцидент, като след 16-ия етаж няма почти никакъв шанс при спиране на сърцето.

Причина за това е, че отнема повече време на спасителните екипи да достигнат до пострадалия като с всяка една минута забавяне шансът за положителен изход намалява с от 7% до 10%, показват данните на учените от болницата „Сейнт Мичъл“ в Торонто.

Те са провели изследване на над 8000 души, преживели спиране на сърцето в периода 2007-2012 година.

От тези, които живеят под третия етаж, 4,2% са оцелели. При тези по-нагоре процентът спада до 2,6%. При хората, живеещи над 16-ия етаж процентът е съвсем незначителен – 0,9%. От разгледаните случая на 30 души, живеещи над 25-ия етаж и получили спиране не сърцето, нито един не е оцелял.

„По-дългото време между пристигането на медицити и първия контакт с пациента на място е едно от възможните обяснения за по-малкия брой оцелели“, се казва още в проучването. То също така предупреждава, че „със строежа на все повече високи сгради... негативното влияние върху оцеляването на общността може да се увеличи“.

“Намаляване на времето за реакция при спиране на сърцето във високи сгради, може да увеличи (шанса за) оцеляване“, допълва още канадското проучване. То препоръчва поставянето на дефибрилатори на определени етажи във високи жилищни сгради. Сред другите препоръки е близките на пострадалия да се уверят, че лекарският екип ще има бърз достъп до асансьор при пристигането си.