Има признаци за идването на глобална финансова криза. Тя е видна от Китай, но ще дойде изведнъж, светкавично от САЩ. Голямата криза е американската, защото те напечатаха долари, а не китайците юани. Китайците имат надути акции и надут имотен балон, но нямат напечатати пари, които да гърмят за разлика от напечатаната „шума” на американците, заяви математикът проф. Михаил Константинов.Проф. Константинов уточни, че общото количество на парите без покритие в света е 1 000 трилиона или 10 на 15 степен, или 1 с петнадесет нули.

„Ако тази „шума” я отпечатате във вид на стодоларови банкноти, тя ще тежи 1 милиард тона, което е равно на теглото на 10 хиляди самолетоносача клас „Нимиц”, или това са 10 хиляди кораба по 100 хиляди тона всеки.

Толкова тежи „шумата”, поясни професорът и добави, че това не е само американската „шума”, а има много такава и в Япония.

Според Константинов на всеки един земен жител се падат около 150 хиляди долара или евро пари без покритие, т.е съществуващи виртуално, но не и реално. 

„Редно е при оздравителен трус американската валута да загуби 80 на сто от стойността си, а някои американски анализатори говорят дори за 90 на сто. Когато се обезценят тези валути, материалният свят остава същия. Ако имам кола, пак имам кола, ако имам къща, пак имам къща, но лошото е, че настъпва паника и престават да ряботят институции. Формално погледнато майната му на парите, те са измислено нещо, но на базата на това нещо се крепи доверието към институциите. Има опасност от разпадане на държавността. Вие знаете, че в резултат на голямата инфлация и последващите процеси в Германия дойде Фюрера. Сега да не забравяме, че има някои нови причини да дайде Фюрера, което е много опасно”, коментира още проф. Константинов.

Той цитира американски анализатори, според които финансовата криза ще избухне най-вероятно в рамките на от 1 до 5 години, но може да стане и всеки момент. „Просто така не може - американският държавен дълг се увеличи само по времето на последния президент Барак Обама между 5 и 6 пъти. Докога може това да продължава? Никой не знае докога, но е ясно, че не може да продължава. Това е единственото сигурно", заяви в заключение математикът.