Има пряка връзка между продължителността на съня на хората в една държава и темпа, с който нараства нейния брутен вътрешен продукт (БВП), пише „Уолстрийт джърнъл”. Експерти сравняват продължителността на съня и темповете, с които нараства БВП на най-развитите икономически държави и стигат до интересни заключения.

Данните за това колко спят отделните нации са взети от статистически материали на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и от данни на Световната банка.

Така данните показват, че китайците прекарват в леглото повече от 544 минути на денонощие, а индийците- 520 минути. По този показател двете държави заемат съответно 2-ро и 6-то място в света. В същото време по данни за 2014 година Китай и Индия са имали ръст на БВП от 7.3%.

Третата икономика на планетата- японската-обаче няма ръст на икономиката си, вероятно защото се оказва, че японците спят много по-малко- само 456 минути в денонощие.

Скептиците наричат връзката между съня на хората и ръста на БВП случайност. Но според икономисти, последствията от недоспиването са огромни за хората и за тяхната работоспособност. Хората, които не са спали достатъчно, са раздразнителни, работят лошо и доста по-малко от наспалите се добре.

Това се потвърждава и от медици. Според Дейвид Хилман от болница в САЩ, според който само в щатите загубите от безсънието на работниците се оценяват на 63.2 милиарда долара.