След като липсва общоевропейско решение за бежанската криза е необходимо да се вземат национални решения по този проблем.

Това каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц в Брюксел.

2016 година не може да мине както това стана през 2015-та. Поради липса на европейско решение Австрия е принудена да взема самостоятелни национални решения

Той съобщи, че на 20-ти януари във Виена ще се проведе правителствено заседание в присъствието на 9 областни ръководители, на което ще бъдат взети и конкретни мерки.

Курц смята, че са полезни координирани действия на няколко държави, както това ще става между Австрия, Словения и Германия.

Според него на този етап не функционира защита на външните граници на ЕС в Гърция и нещо повече няма желание от страна на властите в Атина да допуснат да им се помогне по този проблем.

Австрия и Германия повече не могат да носят тежестта на мигрантската вълна, защото пристигат прекалено много хора. През изминалата година 90 000 души са поискали убежище в Австрия, поясни външният министър.

Надделява убеждението, че политиката на добре дошли не може да бъде отговор на бежанската криза и бежанците трябва да бъдат спрени на външната граница на ЕС.

Европа без граници е възможна само при сигурни граници и когато няма добро охраняване на външните граници не трябва да се чудим от създаването на вътрешни граници, подчерта Курц и поясни, че мигрантската вълна е огромно предизвикателство за бюджетите на Германия и Австрия.

Аз искам да се стигне до общоевропейско решение, но в момента не вървим в тази посока и поради тази причина все повече държави вземат национални решения и поради тази причина Австрия ще вземе собствени решения.

Агенция БГНЕС припомня, че австрийският канцлер Вернер Файман обяви временно суспендиране на Шенгенския режим по границите на страната и въвеждането на граничен контрол.