258 населени места в Североизточна България са без ток в момента. Това означава, че 67 хиляди от клиентите на Енерго Про са без захранване, съобщиха от дружеството. Ситуацията в района се усложнява. В момента без ток са 57 населени места в Шуменско, по 50 в Търново, Силистра и Горна Оряховица, съобщи управителят на Енерго Про Стефан Абаджиев:

Все нови и нови населени места остават без захранване поради силния вятър и снегонавяванията, които не ни допускат да достигнем до местата на аварии. Към момента за 12 часа от вчерашната нощ, въпреки това, че нашите екипи работят от малките часове буквално до сутринта, имаме общо 83 населени места без захранване, а ние постоянно работим. Имаме цялата налична техника на разположение, но ситуацията за съжаление не се подобрява. Например, в Разград продължава да вали сняг, имаме влошаване на ситуацията в Габрово, тя беше приблизително спокойна, но сега се влоши, в Силистра се влоши, в Добрич се влоши, в Търново имаме увеличение на местата без захранване. Всичко това е поради аварии, които просто възникват постоянно и в отделни случаи са в райони, в които ние не можем да достигнем заради навявания по пътищата.

Информцията от аварийните екипи на енергийните оператори ЧЕЗ и EVN:

В Западна България проблеми с тока има в 150 селища, съобщи Борислава Луканова от обслужващото дружество ЧЕЗ:

Благодарение на непрестанната работа на екипите на ЧЕЗ и сътрудничеството с местните власти, вече е възстановено електрозахранването на 153 000 клиенти на компанията. Условията обаче продължават да бъдат голямо предизвикателство пред служителите и работата продължава в още населени места. Най-бързо се нормализира обстановката в югозападна България. Работи се по отстраняване на повредите в няколко общини в Кюстендил, Невестино, Рила и Симитли.

Около 25 000 са абонатите с частично или изцяло нарушено електрозахранване в 87 села в Югоизточна България, съобщи Петър Костадинов от EVN:

Говорим основно за села в планинските райони и то главно в областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и малка част от област Бургас. Т. нар. "Родопска река" в област Пловдив - това е в подстъпите на Родопите - там положението е най-сериозно с достъпа. Нямаме голям град или голямо населено място без захранване. Надяваме се, ако времето е спокойно, че до края на деня ще се възстанови захранването.