"Ако е имало натиск, очевидно аз съм бил прескочен и за първи път чувам за това нещо. Г-н Танов никога не ми е казвал такова нещо." Това заяви Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите, в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ. Коментарът му е по повод вчерашните думи на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, че по време на Тройната коалиция на фирми, свързани с Цонев, са възстановявани огромни суми ДДС.

"Докато аз съм бил зам.-министър на финансите, Йордан Цонев не се е опитвал да влияе на каквото и да е данъчно назначение или данъчно разследване", заяви Кадиев.

Според него най-вероятно Танов като директор на ГДБОП е прихванал някакви разговори между министър и служител на НАП. По това време министър на финансите беше днешният премиер Пламен Орешарски.

Танов твърди, че министър се е обадил на човек в НАП и му обяснил да не се притеснява за фирмите, на които трябва да се възстанови ДДС, защото се водят собственост на подставени лица, а не на Цонев. Обаждането било 2005-2006 г, а сумата – 1,6 – 1,8 млн.

Кадиев си спомни, че в една командировка усетил силно напрежение между тогавашния шеф на НАП Мария Мургина и Ваньо Танов, но никога не разбрал защо.
Той разказа за друг случай за неправомерно връщане на ДДС на плевенска фирма, заради което е поискал оставката на Мургина.

За съжаление всичко остана на ниво "докладна", която подадох към министъра, и това беше една от причините да си подам оставката. Ставаше дума за около 2,5 млн. лв. Не знам защо финансовият министър Пламен Орешарски не е взел мерки, каза Кадиев.

Кадиев си спомни и за друг скандален случай от времето, когато е бил зам.-министър на финансите. При него дошъл данъчен директор от град в страната и му казал, че областният управител му бил наредил да събира по 10 000 лв. на месец за определена партия. Партията е една от управляващите по това време в тройна коалиция, но не е БСП, каза Кадиев, но не пожела да посочи името на партията, защото няма доказателства.