След Смолян, бедствено положение е обявено и в община Свищов, съобщи кметът на общината Генчо Генчев за Агенция „Фокус”. По думите му в момента се организира специализирана военна техника, за да се почистят пътищата. Кметът апелира никой да не излиза с автомобила си преди да бъде почистена пътната мрежа.

„Нека никой не излиза преди да изчистим, освен ако не е крайно наложително.

Това е молбата ми, тъй като веднага като отворим пътищата започва движението на автомобилите и така движението се усложнява повече", каза Генчо Генчев. По думите му са затворени пътищата в цялата селищна система. „В повечето от селата в Община Свищов няма електроснабдяване и водоснабдяване”, допълни кметът.

Частично бедствено положение е обявено и в Рудоземска община

– за град Рудозем и село Рибница, информира кметът на Рудозем Румен Пехливанов. В следствие на валежите нивото на река Арда се е повишило с около 5 метра за няколко часа, но след спирането на валежа е започнала леко да спада.

„Имаме доста сериозни поражения – множество разливи, излизания извън коритото на реката. Имаме отнесена защитна стена на градския колектор – около 50 метра, като вероятно има отнесени и части от колектора, но все още е висока водата и не може да се види”, каза Пехливанов, като допълни че е сериозно притеснен от прогнозата за валежи и през следващите дни.

Кметът каза още, че имат два отнесени автомобила – микробус, заедно с една постройка и един лек автомобил.

В общината няма села без достъп и елекрозахранване. Ток няма само в село Рибница, тъй като там има няколко стълба, които са сериозно подкопани и екипи на дружеството работят за отстраняването на проблема. Кметът каза още, че жителите на блока в Рудозем, който е подкопан от реката са много притеснени от валежите и са изкарали нощта почти навън. Внесено е искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия за неговото укрепване.

„Притесняват се, и аз се притеснявам, но като няма средства нищо не мога да направя”, каза Пехливанов, но допълни, че към момента ще се справят с този проблем. По неговите думи най-хубавото е, че няма хора, пострадали от валежите.

Община Камено също обяви частично бедствено положение

заради наводнение в село Ливада. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода и 16 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. Това съобщиха от общината. Към 12 от тях няма достъп.

Допълнителна причина за наводнението е изпускането на язовир Чакърлийка. Също така стеснени са и участъците на коритата на деретата, което от своя страна пречи за нормалното вливане на водата в река Русокастренска.

В момента кметът на общината е на мястото, където бедстват хората. Нивото на реката в с. Кръстина също се е покачило, но до този момент няма опасност от наводнение. Рано сутринта служители на община Камено са я обезопасили с чували с пясък, които не позволяват на водата да прелее към къщите на хората. Наводнени са няколко домове в с. Трояново. В град Камено ситуацията е спокойна. Всички шахти са почистени и няма опасност от преливане на дъждовните води.