Усложнена е зимната обстановка в Русенско, пътищата в цялата област са затворени за превозни средства над 12 тона. Изцяло е затворен пътят Русе-София за всички автомобили, а по пътя Русе-Разград се е образувала тапа от закъсали коли, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

След разговори с румънските власти е взето решение граничният пункт Дунав мост да бъде затворен за тежкотоварни автомобили, влизащи от Румъния, съобщи областният управител Стефко Бурджиев.

В рамките на два часа се проведоха два щаба –областен и общински, във връзка със сложната ситуация. В момента 18 далекопровода са извън строя, а работата на екипите на „Енерго про“ се затруднява от силните навявания и големите преспи. Ще се включат високопроходими машини от военните, за да помогнат. Без ток са населени места от общините Сливо поле, Две могили, Ценово, Борово, Ветово, с изключение на град Ветово. В община Русе единствено ток има в Русе, Николово и Басарбово. В Тетово, Нисово, Брестовица и Ряхово са и без вода. Заради липсата на ток падат и батериите на мобилните телефони и се затруднява връзката с кметовете.

Има множество сигнали за счупени клони и паднали дървета, както и паднали обледени кабели. Затворен е пътят Русе-Кубрат, както и второстепенните пътища Николово-Мартен и Николово-Червена вода. В града чистят 28 машини, които са на двусменен режим. В областта чистят още 36 машини. Ще бъде мобилизирана и допълнителна техника от фирмите. Призовават се всички шофьори, които нямат неотложна нужда, да не излизат по пътищата.

Взето е решение утре да няма учебни занятия във всички населени места в областта, с изключение на град Русе.

Болните на хемодиализа ще бъдат извозени до болницата, където ще останат до нормализиране на обстановката. Ще бъде извозена и една родилка от село Семерджиево. През нощта е имало наводнение в Центъра за спешна медицинска помощ, където са линейките. Пожарната е отводнявала, а ВиК работи по отстраняване на аварията.