Спасителни разкопки по линията Пловдив - Свиленград (Така се наричат случаите, когато се работи по строежи и магистрали примерно и археолозите трябва да си кажат думата дали работите могат да продължат и дали има нещо ценно под земята там - бел.ред.) Викат екипа на Крум Бъчваров, завеждащ секция "Праистория" при Националния исторически институт с музей. И се появява едно извънземно! С огромни очи.

"Това е богинята майка, а иконографията на очите е характерна за края на халколита или началото на IV хил. пр. Хр. - казва Бъчваров, отхвърляйки намека за сензация. - Любопитното е, че фигурата с височина 18,5 см бе намерена счупена само на две части, което означава, че не е ритуално пожертвана. (Досега нямаме такава регистрирана фигура - бел.ред.) Много интересна и е и другата антропоморфна фигура, намерена там. Тя също е на богинята майка, макар лицето да прилича на мъжко. Но има женски гърди. Очите са от шистов камък."

Археолозите предполагат, че е била

поставена на пиедестал и е била идол

в голяма композиция, но все още се гадае какви са били ритуалите толкова векове назад през годините. Бъчваров разказва, че при Нова Надежда, Хасковско, са открити 15 гроба с 19 раннохалколитни хора. Чрез изотопи ще се проучи как са се хранили и дали са мигрирали или починали в този регион, има и съвременни методи, с които ще се уточни точната дата на смъртта им, а изследванията имат подкрепата на английска програма от Станфорт.

Статуите и много други археологически находки могат да се видят в експозицията "Българска археология 2013", която се открива утре в Националния археологически музей. Днес я представи директорът на института доц. д-р Людмил Вагалински.

Едни от най-ранните изяви на човешко присъствие

на Балканите, доказателство за легендата за Зевс и Европа, древни надписи, отправени към Аполон, са само част от експонатите. Показани са най-важните археологически открития на 2013 г . Изложбата обхваща 17 археологически обекта.

"Нашата антропоморфна фигура, която нарекоха "извънземно", определено е интересна, но най-ценното за изминалото археологическо лято за мен са находките от обредния комплекс в местността Хауза край Капитан Андреево, Свиленградско. Само фигурата на бика, върху който има женска фигура, датирана от късния неолит (5200 - 4900 г. пр. Хр.), няма аналагии в Югоизточна Европа и пренася мита за Зевс и Европа 4000 г. назад във времето. Тогава все още тържествува богинята майка, а аналогът на мъжкото начало - Зевс, не е изобразяван. Ето че се оказа, че не е така", без никаква професионална завист коментира Бъчваров находките на колегите си Васил Николов, Виктория Петрова, Таня Христова и Петър Лешаков. В района, където работят археолозите, са извършвани ритуални действия, останките от които са в изкопни ями. Изключително интересни са главите - антропоморфни съдове от късния неолит. "Носовете" им приличат на римски или индиански, коментират археолозите.

Дълги години текат полемики за това къде е храмът на Аполон. Археолозите се колебаят между островите Свети Иван и Свети Кирик. След 5-годишна работа истината излиза наяве. В античния храмов комплекс "Свети Кирик" край Созопол са намерени 50 фрагмента с началните думи на името на Ятрос, което в превод означава лечител. Открит е и съд с цял надпис: "Посветен на Аполон лечител".Тези съдове са поставени от първите жители на Аполония и датират от VII век пр. Хр. Изложбата продължава до края на март.