Много усложнена е зимната обстановка в страната, особено критично е положението в Смолянско, където е обявен и червен код заради интензивни валежи от дъжд и сняг, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

Бедствено положение е обявено за територията на община Смолян. Валежите са предизвикали преливане на реките Черна и Бяла. Екипите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ работят по отстраняването на паднало дърво и земна маса на околовръстния път на града. Отводняват се различни обекти в населеното място.

Сигнали за наводнения има и на територията на област Кърджали. Пожарникари отводнят приземни етажи на 26 къщи в Момчилград. През нощта са били евакуирани петима души край село Жинзифово. Получени са сигнали за паднали дървета и по пътя за село Русалско. Над 40 сигнала за паднали дървета, клони и други предмети има на територията на област Пловдив. Пожарни екипи работят за отстраняването им. Нарушено електрозахранване има в населени места на територията на областите Враца, Кюстендил и Пазарджик, по данни на МВР.

Червен код е обявен и за Хасково и Кърджали, където също е доста усложнена обстановката, хиляди са без ток заради силните валежи. Тепърва започва да вали силно в Централна и Северна България, където за днес е обявен оранжев код заради обилни снеговалежи.

И в останалата част от страната хиляди са без ток заради натрупания сняг. Служители на ЧЕЗ си проправяли път пеша през дълбок сняг и отстраняват паднали дървета, за да локализират повреди. Най-тежко е положението във Врачанско. По данни на дружеството, обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър. Обстановката е изключително динамична и броят на засегнатите от силния сняг клиенти се мени всяка минута. Най-тежка е ситуацията в област Враца.

От МВР съобщават, че в дежурните центрове на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са подадени десетки съобщения за паднали дървета, наводнени приземни етажи и инфраструктура, и нарушено електрическо захранване.

Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в 8 железопътни участъка на страната. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път.

Железопътните участъци, в които е преустановено движението на влаковете, са: Пирдоп – Тъжа – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа; Тулово – Змейово – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа; Мост – Кърджали – в участъка има паднала скална маса върху железния път; Самоводене – Велико Търново – в участъка има паднал електрически далекопровод върху контактната мрежа; Благоевград – Симитли – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа; Каспичан – Мътница – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа; Бойчиновци – Монтана – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа; Гавраилово – Шивачево – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа.

Към 8.00 часа днес е преустановено пропускането на товарни автомобили през ГКПП – Капитан Андреево в двете посоки, съобщават от ГД „Гранична полиция“. Поради интензивните валежи от дъжд нивото на водата в района на пункта е повишено. Това е причина за спиране работата на рентгените. Към момента леките автомобили, влизащи в страната, се пропускат през платното за излизащи. Камионите се отбиват от Харманли в посока към ГКПП – Лесово. Останалите гранични пунктове в страната работят в обичаен режим.

Ситуацията в столицата е усложнена, зимна. Повече от 24 часа вали обилно сняг. Снежната покривка вече е над 30 см, а на места в южните райони на София и повече. Това заяви рано тази сутрин на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че общо над 200 машини са постоянно на терен. Продължават обработките на основните трасета, по които се движи градският транспорт, който от сутринта се движи нормално при зимни условия. На места обаче има закъснения.

Цялата техника към момента е на терен и е била на терен през изминалото денонощие, за да се осигурява движението. Въпреки тежката обстановка навсякъде градският транспорт се движи, макар и със закъснение. Фандъкова призова и гражданите да почистят тротоарите пред домовете си, пред офисите и магазините, за да може да се облекчи движението на пешеходците. В кварталите, които са в подножието на Витоша положението е сериозно.

В часовете до 12 ч. около 30 души са преминали през спешния травматологичен кабинет на „Пирогов”, съобщиха за БГНЕС от болницата. За последното денонощие до момента почти 140 души са преминали през спешния травматологичен кабинет, от тях под 40 са гражданите, които са останали за лечение в болницата. От Пирогов уточниха още, че травмите се получават предимно след падане, като хората си чупят предимно ръцете в областта на китката и рамото, както и краката в областта на глезена и тазобедрената става. От болницата призовават гражданите да бъдат внимателни, като имат предвид натрупалия сняг и предстоящото заледяване на улиците.

В сутрешните часове заснежена и непочистена бе магистрала "Тракия" в района на Нова Загора. Отсечката от Стара до Нова Загора бе почистена перфектно до асфалт, но оттам нататък бе снежна и непочистена. Снежната покривка на платното бе няколко сантиметра. Снегът е мокър и се образуваха коловози.

Пловдив също осъмна със снеговалеж. Дъждът премина в сняг около 18 часа в събота в Пловдив, валя интензивно до 3 ч. тази нощ, спря, а сутринта започна отново. Градът е побелял, снежната покривка е около 15 см. 96 снегорина чистиха улиците през нощта, но без наложителна причина е по-добре да не се излиза с кола. Почистени са няколко основни булеварда, много второстепенни улички, обаче, се оказаха блокирани заради преспите, образувани от снегорините. На много места има счупени или опасно надвиснали клони. Днес се почистват второстепенните улички, доколкото това е възможно заради паркираните коли.

Под 20- сантиметрова снежна покривка осъмна тази сутрин Благоевград. Снегопочистващата техника работи цяла нощ, основните пътни артерии в града се почистват. Има паднали дървета от снега, над тротоарите са провиснали и скъсани кабели. Всички пътища на територията на Областно пътно управление-Благоевград са затворени за движение на товарни автомобили с маса над 12 тона.