Новото полско правителство демонстрира крайно скандално поведение и вероятно Варшава скоро ще си има проблеми с Европейския съвет, пише Business Inside.Партията „Право и справедливост” по-рано представи поправки към закона за медиите, който предостави на властите много силен контрол над държавните информационни средства. Тези поправки са толкова не еднозначни, че сега за първи път се проверяват закони в европейска страна за спазване на „фундаментални ценности на Евросъюза”, напомня изданието.

Сегашната ситуация дойде до там, че Полша си разменя резки реплики с различни европейски страни и институции. Варшава ги обвинява в намеса на вътрешните й граници, докато Еврокомисията заявява, че си върши работата.

„Дясното” консервативно правителство на Полша започна да безпокои еврочиновниците веднага след като бе избрано. Освен промени в закона за медиите бяха утвърдени и поправки в закона за Конституционния съд, който ще лиши съдиите от независимост.

„Евросъюзът и Германия изхитряваха да не обръщат внимание на на антидемократичните настроения в Полша, които избиваха на повърхността. Победата на „Право и справедливост” на изборите обаче ги изненада. Сега Еврокомисията е принудена да се държи недемократично, като проверява законно избрано правителство на законност на действията му” – пише BI.

Най-обезпокоителното е, че разногласията между европейските институти и отделните държави-членки на ЕС могат да се разпространят. В много страни на Евросъюза се ширят радикални и популистки настроения, а такива партии се ползват от подкрепата на избирателите, обобщава изданието.