Специалните служби на САЩ ще проведат разследване на това как Русия влияе на политическите партии и организации в страните-членки на ЕС с цел изменяне на политиката им, пише The Telegraph.

Конгресът на САЩ е поръчал на директора на Националната разузнавателна служба Джеймс Клапър да разследва руското финансиране на европейските партии в последните десет години. Изследването е предизвикано от растящото притеснение на САЩ във връзка с опитите на Кремъл да разрушат единството на ЕС и НАТО, да блокират разполагането на американски системи за ПРО в Европа и да повлияят върху скорошното отменяне на санкциите срещу Русия след като тя анексира полуостров Крим. 

Високопоставен британски политик, пожелал да остане анонимен, изрази пред вестника своите растящи опасения по повод „новата студена война“: „Москва се опитва по ключови въпроси да всее раздор в Европа, а властите в ЕС недооценят дълбочината и мащаба на усилията на Русия в тази посока“. 

В частност разузнаването на САЩ ще провери финансирането и „благотворителността“ за редица европейски партии от страна на Русия. Не се съобщава кои точно партии от кои страни ще бъдат разследвани на първо място.