За разлика от други наши сънародници, те са двама - заедно се борят, заедно преживяват възходи и неуспехи, заедно пробиват в Лондон. Както - Д'Артанян в Париж. Умни са, образовани, реализирани и щастливи. Не е за вярване, че това се случва в този все по-изнервен и опасен свят. Но такива красиви хора като Цветелина Пенкова и Валентин Михов, може би, съществуват, за да доказват на света, а и на родната си България, че не всичко е изгубено.

Че надеждата е в нас самите, в начина, по който гледаме на проблемите, на себе си и на всичко, което се случва. И двамата са завършили в Оксфорд, днес тя е инвестиционен банкер, а той - финансов консултант. Доволна съм от живота си в Лондон, имам много приятели, докато учех там, а и сега - в работата си, признава Цветелина.

Лондон е интернационален град, има хора от всички краища на света - въпросът е да се научиш да общуваш с тях. Засега съм доволна, но гледам напред, смее се тя. Е, няма тази свобода, която е имала, докато учи, но оценява позицията, на която е в момента и се опитва да бъде щастлива с това, което има. Трудно й е било да се пребори за мястото си на инвестиционен банкер в Лондон, защото конкуренцията е била много голяма. Цветелина е учила и в Италия.

Приятелят й се шегува с нея, че от време - на време й се иска да се прибира не в София, а в Милано. Това е така, защото животът там е по-спокоен – културата и комуникацията между хората в италианския град са близки до българския манталитет, което сваля всякакви бариери в отношенията между хората. Цветелина все още не знае дали би останала дългосрочно в Лондон, но засега се чувства добре. Не съм усетил никакъв, дори намек на дискриминация за това, че съм от Източна Европа, разказва Валентин. Имало е напрежение преди три-четири години, но то е било следствие от целенасочена пропаганда.

Това вече е минало. В Лондон се ценят образованите хора и най-вече опитът, който имаш, продължава той. Важното е каква работа можеш да свършиш, а не какъв си и какъв е цветът на кожата и очите ти. Харесва ми, че в този град има удивителна интеграция между различните култури и хора, смята Валентин.

Попитахме ги кое точно ги спира да се върнат и да работят в България? От професионална гледна точка в България не е същото, защото Лондон е най-големият финансов център в Европа и за реализация в тази сфера е по-доброто място, отговаря Валентин. Това не означава, че у нас няма подобни възможности, но изисква повече труд да намериш подходящите работни места и да се докажеш. Валентин казва, че в Лондон човек с неговата квалификация е буквално бомбардиран от предложения за работа.

Да, не е лесно да те приемат навсякъде, но възможностите са факт, категоричен е той. Заплащането е другата интересна тема - в тази сфера, в Лондон плащат много, макар че и животът е доста по-скъп, отколкото в София. Не само парите, но и стресът там е в повече, но когато човек е млад по-лесно го понася, смята Валентин.

Дали си мечтаят за семейство, за собствен дом? Определено в Лондон е трудно млад човек да мечтае за собствено жилище, дори и да е англичанин. А и става все по-трудно, но в момента тези неща за Цветелина и Валентин не са приоритет. Те просто работят, живеят и се радват на всичко, което им се случва.

В свободното си време те стават пътешественици. Измислили са си оригинални, интересни и не особено скъпи екскурзии в Лондон. През уикенда си избират даден квартал и се разхождат в него, намират малки ресторантчета, оглеждат забележителностите му.

Градът е толкова голям, че е трудно човек да го обходи и опознае дори в рамките на няколко години, казват те. А и градът постоянно се променя и винаги има какво ново да видиш, допълва Цветелина. Според нея България трябва повече да се рекламира на Запад. И двамата с Валентин са канили свои приятели от Великобритания на гости у нас и всички те са били безкрайно изненадани от видяното и чутото.

Ние всички, не само държавата, сме длъжни да градим образа на България, това особено важи за хора като нас, които работят и живеят извън нея, смята Цветелина.