Когато човек иска да погледне белгийската и европейска столица Брюксел от високо, има много лесен вариант – Атомиумът. Много хора знаят за съществуването на уникалната инсталация, но от десетилетия името на Брюксел е свързвано от милиони хора с две неща – евросимволите като Европарламент и Еврокомисия, както и главната квартира на НАТО, съобщава пратеник на БГНЕС.

Извън днешната политика, която напоследък свързваме с кризи – било бежанска, било обтегнати отношения Европа-Русия заради Украйна, Белгия е гледала напред в бъдещето още през 1958 г. Тогава за Експо'58 e построен Атомиумът. Идеята за инсталацията е оригинална. Първоначално е било обмисляно като символ на изложението да бъде направено копие на Айфеловата кула, само че обърнато с главата надолу. Само че в един момент просветва искрата за създаване на творчески символ, който да бъде нито кула, нито пирамида, изглежда малко кубичен, но пък има и сферични елементи, сътворение от миналото с футуристичен вид, музей и изложбен център. Всъщност с думичката Атомиум може да бъде обхванат един хибрид между предмет, място, пространство и време – минало и настояще. Казано по-накратко, става дума за символ, който трудно може да бъде квалифициран.

Който иска да се порадва на осъществената идея на инж. Андре Уотъркейн (1917-2005), трябва да хване „синята линия“ №6 на брюкселското метро и да попътува до спирка „Хейзъл“. И в момента, в който излезеш от спирката на градската железница, пред теб се извисява символът.

Всъщност високата 102 м. конструкция се състои от девет свързани сфери (всяка с диаметър 18 метра). Казано накратко ако искате да си представите кристалната решетка на желязото, само че увеличава за по-голяма нагледност 165 млрд. пъти – това е Атомиумът.

С билетче от 12 евро се отправяте към асансьора до върха на Брюксел. С гордост уредниците на забележителността споделят, че скоростта му е 5 м/сек, т.е. след 20 секунди туристите са в състояние да погледнат на белгийската столица „отвисоко“, но не с пренебрежение, а за да се порадват на панорамната гледка. Е, който не иска да радва очите си, може да се наслади на ресторанта.

След като си се запознал с „главата“, трябва да огледаш и „тялото“. Това става по „валентните връзки на атома“, което са наклонени галерии, по някои от които придвижването става с ескалатори, по други – със стълби. И така – от сфера на сфера. За да видиш с очите си макети на павилионите на различни страни от Експо'58. И да се порадваш на прекрасната гледка отвисоко.

Първоначално плановете са били Атомиумът да бъде демонтиран няколко месеца след световното изложение. Но превзети от уникалността на съоръжението, местните власти решили да го съхранят. С времето матовите алуминиеви плочи, с които била облицована „кристалната решетка на желязото“, престанали да бъдат толкова лъскави, колкото в началото. Така през 2004 г. се стига до реставрация на структурата, която отнема две години и струва 27,5 млн. евро. Между другото като сувенири са били разпродадени демонтираните алуминиеви плочи – за по около 1000 евро сте можел да си купите частица от Атомиума от около 3 м. Реновирането е било само външно – специалисти установили, че носещата стоманена конструкция не е мръднала и не се нуждае от ремонт.

Доколкото Брюксел е европейска столица, можеш да хвърлиш поглед и върху цяла Европа. Не в преносния, а в прекия смисъл. Защото от върха на Атомиума имаш поглед към Малката Европа. А ако си на земята за няколко часа можеш да се разходиш из Стария континент. Така ще бъдеш: в центъра на Лондон, където те посрещат камбаните на Биг Бен; ако пък искаш да се порадваш на гондолите и мандолините на Венеция – моля; или пък на Айфеловата кула в Париж... Всъщност имаш на разположение 350 модели и анимации, мултимедийни игри... Въобще днешна Европа. И да не забравяме, че тук може да се изправиш пред новата секунда от живота на континента, започнала с падането на Берлинската стена.

Напрежението в Европа покрай кризата с мигранти и бежанци е подминала парка „Хейзъл“. Е единственото изключение, че и тук, както и в центъра на Брюксел, можете да видите войници по двойки, патрулиращи региона. Но Атомиумът и Мини Европа ти позволяват от миналото да минеш в настоящето и да погледнеш в бъдещето в светли краски, а не с поглед, концентриран в кризите.