Консултациите за внасяне на вот на недоверие към втория кабинет "Борисов" започнаха, а ДПС заговори той да бъде за "цялостна политика" на правителството. Хората на Ахмед Доган не за първи път повдигат въпроса за искане на оставка на Министерския съвет, но поставиха на масата вариант то да е не за провал в конкретен сектор, а в цялостната му дейност.

Подобен подход, всъщност, обслужва и управляващите, и определящите се като опозиционни депутати, тъй като отсега е ясно, че не могат да се съберат 121 гласа за сваляне на кабинета, а провалът на исканото недоверие за цялостна политика осигурява спокойни 6 месеца за правителството, през които не може да се внесе ново искане за оставка.

Вероятно затова и премиерът Бойко Борисов приветства инициативата в парламента и обяви, че внасянето на вотове на недоверие е работата на опозицията, иначе щяла да пострада демокрацията. Според социалисти пък нямало особено значение дали искането на оставка ще е за секторна или цялостна политика, защото в навечерието на партийните конгреси на БСП и ДПС през април никоя от партиите няма да се занимава реално с искане на оставки. 

Непостижимите 121 опозиционери

БСП отправи покана за разговори към всички парламентарни сили извън тези, които са в или подкрепят управлението, и постави три теми - здравеопазване, демографска криза и социална политика, национална и вътрешна сигурност. В петък социалистите направиха първата крачка с разговор с ръководствата на групите на ДПС и "Български демократичен център", от които имат принципна подкрепа.
"Атака" не е дала още отговор. Единадесетте депутати, които не членуват в никоя парламентарна група, също. Най-многобройна сред последните е групата бивши народни представители от ДПС. Отстраненият лидер на движението Лютви Местан отказа да коментира дали той и петимата му последователи ще се включат в искането, преди да види мотивите за искането. Изключените миналата година от ДПС Гюнай Хюсмен и Муса Палев пък по-често подкрепят кабинета, заедно с Ана Баракова.

Дори всички извън управлението да се включат: БСП - 38 депутати, ДПС - 30 депутати, БДЦ - 14 депутати, "Атака" - 11 депутати, и 11 нечленуващи в парламентарни групи,  гласовете са общо 104 и не са достатъчни за сваляне на правителството.

Здравеопазването - най-вероятната тема

Каква ще бъде финалната тема за искане на оставка ще стане известно следващата седмица, когато предстоят нови консултации между БСП и ДПС, след като хората на Доган обсъдят мотивите в тясното партийно ръководство и парламентарната група.

Макар ДПС да постави въпроса дали исканата оставка да не е за цялостната политика на правителството, засега се очертава то все пак да е здравеопазването. Което също устройва кабинета, доколкото провалът й в пленарната зала ще означава, че в следващата половин година здравният министър Петър Москов ще е неуязвим за парламентарни атаки, включително от бившите си съпартийци, които ядоса с оставането си в правителството.

Здравеопазването е удобна тема, по която ще бъде тествана и заявената опозиционност на лидера на ДСБ Радан Кънев и останалите депутати от ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок. Кънев вече коментира, че подкрепя политиката на реформи на Москов, но подчерта, че ако той се отклони от приоритети в предизборната програма на Блока е готов дори да подпише вот на недоверие срещу него.

Предложението за вот за цялостна политика е било формулирано на срещата в петък от съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ, казаха за "Дневник" участници в преговорите. Аргументът му бил, че нещата куцат не само в посочените от БСП три сфери, но също и в отбраната и земеделието. 

Кой първи заговори за вот на недоверие

Впрочем, ДПС първа заговори за вот на недоверие миналата година по това време и то за провал в политиката на здравеопазване. Поводът беше реакцията на здравния министър Петър Москов покрай зачестилите случаи на побои над лекари в ромски махали и изявленията му, които от ДПС определиха като ксенофобски и език на омразата.

Тогава БСП отказа да им даде нужните подписи до задължителните 48 за внасяне на искането, тъй като по това време в обществото битувало усещането, че ДПС диктува положението и се случва това, което кажат хората на Доган.