Австрия ще въведе пълен контрол по границите и мерки за засилени проверки на имигрантите. Канцлерът на страната Вернер Файман посочва, че действието на Шенгенското споразумение временно се прекратява.

Тези, които нямат право на убежище, ще бъдат връщани в държавите, на чиято територия са влезели в Европейския съюз. Страната спира да пуска икономически имигранти.

Това изненадващо съобщение прави пред ежедневника „Австрия” канцлерът, цитиран от ТАСС, предават Вести и Фокус. Интервюто ще бъде публикувано в утрешния специален неделен брой на вестника.

За бъдещето на Шенген

Според канцлера „ще се изисква лична карта от всеки на границата и ако ЕС не успее да подсигури външните си граници, съществуването на Шенген като цяло е под въпрос… В резултат всяка страна трябва да контролира националните си граници”.

С безпрецедентно остър тон Файман критикува и самия Европейски съюз: „Шокиращо е, че ЕС със сложната си структура, не може да реши бързо толкова важни проблеми като бежанската криза”.

„Рискът е: Твърде малко и твърде късно”, смята австрийският канцлер. Според него, ако контролът на външните граници не бъде осигурен, „целият ЕС е под въпрос”.

Военни на границите

От министерството на въоръжените сили вече обявиха, че ще използват армията, за да спрат достъпа на мигранти до територията на Австрия. Мярката влиза в сила от днес, като се забранява транзитното преминаване на хора, търсещи убежище в други държави.

Според австрийските власти Германия вече им връща по около 200 бежанци всеки ден.