Червен код е обявен за 3 области в Южна България – Смолянска, Кърджалийска и Хасковска заради интензивни валежи от дъжд и сняг, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

В Смолян е обявено и бедствено положение, след като река Черна преля на места, наводнени са промишлени сгради и някои приземни етажи на жилищни сгради. За щастие не се налага евакуация на хора.

Силните валежи продължават и днес, количествата в Кърджалийско, Хасковско и Смолянско ще бъдат около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код е обявен в 13 области на Северна, Централна и Южна България заради силните снеговалежи. Кодът е в сила за областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска. В тези области снеговалежите ще продължат, като очакваните количества ще бъдат между 40-60 л/кв.м., като в Ямболска област дъждът ще преминава в сняг.

Жълт код е обявен в 10 области на Западна и Североизточна България за интензивни валежи от сняг. Кодът е в сила за областите Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област Видинска, Монтанска, Врачанска, Силистренска и Добричка, като в Добричка област жълтият код е и за силен вятър. В тези 10 области снеговалежите ще продължат. За денонощието се очакват количества между 20-30 л/кв. м. За Добричка област се очаква снеговалежите да достигнат също количества между 20-30 л/кв. м. Във вътрешността на областта дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

По Черноморието също е обявен жълт код за Варненска и Бургаска област, като там кодът е в сила за интензивни валежи от дъжд, придружени от бурен вятър. В двете области се очакват валежите да достигнат количества между 20-30 л/кв.м. Във вътрешността на областите дъждът ще преминава в сняг. И там ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още.

Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд, уточниха от НИМХ.

Снежната покривка ще се увеличава. Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България. Още през нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили, особено в Източна България, където ще е силен, а по морския бряг и временно бурен. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи. Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход - сутрешните ще са максималните. Към 14 часа в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°, в югоизточните райони до 3°, в София около минус 5°. Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат.

Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра около минус 8°.

По Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа силен, по северното крайбрежие на моменти и до бурен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 12°.