Григор Димитров не успя да спечели своята пета титла в кариерата си, след като загуби финала на АТП турнира в Сидни. Българинът отстъпи с 6:2, 1:6, 6:7(7) пред Виктор Троицки след повече от два часа епична битка. Сърбинът триумфира за втора поредна година с титлата в Сидни.

Това бе седми финал за Димитров, от които той има спечелени четири. Гришо е с трофеи от Стокхолм, Акапулко, Букурещ и Лондон. Той обаче губи втори пореден финал, след като преди близо 15 месеца отстъпи в спора за трофея в Стокхолм пред Томаш Бердих.

Димитров започна отлично срещата и бе безмилостен в първия сет. Последва обаче рязък спад в играта му и той бе пометен от Троицки във втората част. Решителният трети сет бе най-оспорван и продължи повече от час. Хасковлията допусна пробив в най-неподходящият момент – при 4:4, но успя да се измъкне от тежката ситуация и да изравни веднага. Двамата спечелиха следващите си подавания и титлата се реши с тайбрек. В него Троицки триумфира след много емоции и успех с 9:7.

Първи сет
Срещата започна отлично за Димитров и чудесен форхенд уинър на линията от негова страна. Българинът стигна до два брейкбола и излезе напред след пробив на 30. Гришо показа отличен сервис при първото си подаване и наниза два аса. Геймът обаче достигна до равенство след грешка от форхенд на хасковлията. Тя не се оказа фатална и Димитров затвърди пробива – 2:0.

Григор поведе с 30-0 при сервиса на Троицки, но сърбинът успя да обърне гейма в своя полза – 2:1. Димитров отговори подобаващо и с гейм на 0 отново дръпна – 3:1. Троицки спечели своето подаване, но Гришо направи нов сервис гейм на 0 и разликата се запази – 4:2.

Григор спечели хубаво разиграване и стигна до точка за пробив. Троицки го разходи из целия корт, след което сърбинът не успя при опит за къса – 5:2 и хасковлията е близо до успех в сета. Григор сервираше за сета с нови топки – стигна се до 30-30, но с хубав втори сервис в тялото Димитров стигна до сетбол и след бекхенд в мрежата на Троицки сетът приключи – 6:2 за българина.

Втори сет
Троицки започна мобилизирано, поведе с 40-15 и спечели подаването си. Сърбинът се възползва от две двойни грешки на Григор и пресилен форхенд, и успя да стигне до пробив – 0:2.

Григор обаче вдигна темпото и поведе с 40-15 при подаването на сърбина благодарение на завършващо бекхенд воле и уинър от форхенд за по диагонала. Последва разиграване от 23 удара, спечелено от Троицки. Вторият брейкбол си замина след удар с рамката на Димитров. При третия брейкбол Григор успя да стигне до пробив – 1:2.

От тук до края на сета играта на Гришо се срина. Той не успя да спечели нито едно свое подаване, допусна множество грешки, бе пробит на два пъти и спечели само две разигравания в четирите гейма. Така Троицки успя да изравни резултата и да вкара срещата за титлата в решителен трети сет след 6:1 в своя полза.

Трети сет
Димитров започна със сервис, поведе с 40-15 и спечели битката на мрежата за 1:0. Българският тенисист успя да стигне до две точки за пробив при първото подаване на Троицки, но сърбинът се измъкна от ситуацията и изравни – 1:1.

Григор бързо успя да спечели следващия си сервис гейм, а след това поведе с 30-15 при подаването на Троицки. Сърбинът сбърка и се стигна до два брейкбола за хасковлията. Съперникът на българина обаче се справи и не допусна пробив – 2:2.

Троицки поведе с 40-15 при сервиса на Димитров, но нашето момче удържа подаването си и не позволи да бъде пробит – 3:2. Последва гейм за Троицки – 3:3. Гришо поведе с 40-0, но отличен ретур на сърбина върна интригата. Все пак сърбинът сгреши от форхенд и нов гейм за Григор – 4:3.

Последвалото подаване на Троицки бе много оспорвано, а българинът отново имаше шанс за пробив, от който обаче не се възползва – 4:4. Сърбинът пък стигна до пробив в най-неподходящият за Димитров момент и излезе напред с 5:4.

Троицки застана на сервис, но хасковлията показа пределна концентрация и мобилизация. Гришо стигна до две точки за пробив, не успя да се възползва от първата, но при втората Троицки прати топката в мрежата – 5:5. Димитров успя да спечели на 30 своя сервис гейм и поведе с 6:5. Срещата влезе в тайбрек след успешен сервис на Троицки.

В него двамата загубиха голяма част от подаванията си, а първата възможност за затваряне на мача бе пред Троицки при 6:5 в негова полза. Димитров спечели следващите две подавания и получи възможност да спечели срещата. Сърбинът обаче излезе от ситуацията и също спечели сервисите си. При 8:7 в полза на Троицки последва дълго разиграване, в което Гришо бе близо до успех. С много точен бекхенд от трудна ситуация обаче сърбинът прати топката на линията близо до мрежата и вдигна победоносно ръце.