САЩ призоваха бременните жени за избягват пътувания до Гвиана, Мартиника и десетина други страни, засегнати от епидемия от зика – вирус, предаван от комарите, който може да предизвика вродени недостатъци.

Вирусът се разпространява много бързо на американския континент, предупреди Лайл Петерсън, представител на Центъра за контрол и превенция на болестите, отговарящ за предаването на заразните болести.

Бременните жени трябва да избягват страните, където се предава вирусът зика, препоръчва центърът. А тези зони са: Гвиана, Мартиника, Пуерто Рико, Бразилия, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам и Венецуела.

Вирусът зика се предава от човек на човек чрез ухапване на тигров комар, от който жените трябва да се пазят най-вече през деня. Признаците са най-често като за грипно заболяване – температура, главоболие, отпадналост, а също кожни обриви и се появяват най-често от 3 до 12 дни след ухапването от комар. При бременните жени вирусът може да се предаде на зародиша и да предизвика вродени малформации или смърт.

В Бразилия са документира ни повече от 3500 случай на микроцефалия от октомври м.г. до януари. Анализи са показали, че в четири от тези случаи зародишите са развили малформацията по време на бременността заради вируса. Две жени са направили спонтанен аборт и на две други бебетата са починали малко след раждането.

В САЩ от 2007 г. досега са диагностицирани 26 случая при лица заразили се с вируса извън страната.

Няма лечение, нито ваксина срещу зика.