Лидерът на РЗС и бивш кандидат за кмет на община Сандански Яне Янев е човекът, изпратил SMS-а до премиера Бойко Борисов, заради който в четвъртък бе прекъснато заседанието на Висшия съдебен съвет, твърди вестник „Струма“, като се позовава на източник близък до ВСС. Изданието се е свързало по телефона с Янев, който е потвърдил това.„Да, аз изпратих SMS-а. Като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпрати като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система. Като съветник на г-н премиера държа да е наясно какво се случва в системата, защото в крайна сметка отговорността за съдебната реформа е на правителството“, каза Яне Янев.

Както е известно, той е съветник на Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. "Струма" напомня, че само преди два дни гръмна новината, че съпругата на Яне Янев - Галя, напуска работа в ГО на СГС, защото не издържала изпита, на който били подложени всички съдебни помощници в Софийски градски съд.

Новината е сред най-коментираните в правните среди. По този повод съветникът на премиера отново направи остър коментар и свърза събитието с битката в съдебната система, и видя в това политическа атака срещу себе си и персонално към премиера Бойко Борисов заради факта, че е негов съветник: „Някой иска Галя да стане жертва на войната, която Лозан Панов обяви на премиера Бойко Борисов. Атакувайки Галя, атакуват мен, а тъй като съм съветник на Бойко Борисов, и него“, казва пред вестник „Струма“ Яне Янев и прогнозира, че атаките ще стават все по-открити. 

Още вчера РЗС излязе с остра декларация след скандаля със sms-а на премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. От партията на Яне Янев заявиха, че Панов "стреля по Борисов като наемник на Радан Кънев и Христо Иванов". Според декларацията лобистки среди, свързани с "мега-богати адвокатски кантори" се стремят да овладеят върха на съдебната система. От партията питат "#Кой" е направил Лозан Панов шеф на Административен съд - София през 2006 година.

Ето какво гласи и цялата декларация: 

"В съдебната система е необходима спешна операция без упойка, а не бутафория тип Христо Иванов, Радан Кънев и сие. Вчерашната есемесна стрелба, която откри председателят на ВКС Лозан Панов, е свидетелство, че между съдебната система в този ѝ вид и грубата политическа игра има опасно малка дистанция. При един по-задълбочен анализ на случващото се вижда, че лобистки среди на магистрати, обвързани с мега-богати адвокатски кантори, се стремят да овладеят върха на съдебната система.

Нелепо е точно те да говорят за "разделение на властите", докато в същото време видимо се опитват целенасочено и координирано да внедрят протежетата си за административни ръководители на ключовите съдилища. Лесно е да се види техният двоен аршин – обърнете внимание в коя медия и в каква светлина най-често са се появявали подсладените образи на Панов и Христо Иванов. Вижте и дали в същата медийна групировка има публикации и анализи относно «славното» минало на тези герои. И двамата сякаш са се родили вчера – ни дума за пътя им до министерският пост или топлото място във ВКС. През 2006 година Ахмед Доган и Сергей Станишев бяха на върха на силите си. #Кой точно тогава направи Лозан Панов шеф на Административен съд - София? Абсурд е към днешна дата същият този човек, лансиран от най-ретроградните кръгове в новата ни политическа история, да бъде изкарван независим реформатор.

Измина немалко време от избирането на г-н Панов във ВКС – нека видим с какво има да се похвали. Защото, особено напоследък, изглежда, че той влага времето и енергията си в демонстриране на геройски пози в публичното пространство и остава съмнение доколко и как всъщност върши отговорната работа на високия си обществен пост.

Къде са смелият коментар и действия на г-н Панов по знаковите дела в неговия съд? Нека дава пример с тежестта на работата си, а не да дава работа на медиите с тежеста на позите си. Както и би било обективно медиите на наточилите зъби за овладяване на съдебната система да си направят труда да отразяват и качеството на работата на своите любимци, а не само «речите» и есемесите им."