През последната 1 година и 7 месеца цените на петрола спаднаха драстично от 115 долара под 30 долара. За последен път стойността на черното злато е била такава в края на 2004 г., т.е. преди цели 12 години.

Петролният пазар не вдъхва оптимизъм на експертите. Водещи световни банки, сред които „Морган Стенли“, не изключват петролът да поевтинее още и да стигне 20-25 долара за барел. И докато цените на световните пазари продължават да се понижават повече от година и половина, в България хората сякаш почти не са почувствали това. Повечето шофьори са на мнение, че намаленията са незначителни и това се дължи на съществуващия, според тях, картел. За тях всяко намаление е от значение за изтънелия през последните години семеен бюджет.

Цените у нас са неадекватни

Столичанинът Янко Велков заяви, че през последните два-три месеца се наблюдава намаление на горивата. “Аз карам на дизел, който от 2.20 лв./л сега е вече 1.80 лв./л. на определени места, но не навсякъде. Има бензиностанции, които са по-малки като вериги и там горивото е с десетина стотинки по-евтино, което е 30 стотинки, но те са важни за бюджета”, сподели той. Велков е убеден, че в България има споразумение да не го кажа с други думи картел. “Тук всичко става под натиска на обществото. Те няма да тръгнат сами, това няма да стане с конкуренция, просто няма толкова много вериги и толкова много самостоятелни бензиностанции, а и те зареждат от едно и също място. Липса на конкуренция, какво искате, така не става”, коментира мъжът. Той е на мнение, че няма как да бъде пропорционално намалението на цените. “Спадът в цената на горивата дойде от натиска на обществото и то намаляването дори не е толкова, колкото би трябвало да бъде”, каза Велков. Според него има възможност да паднат цените и повече. “В Бургас, при положение, че има дизел за 1.60 лв. Очевидно има потенциал, винаги има потенциал. Има споразумение и си държат едно ниво и това е”, посочи той. Пак добре, че и това стана като намаление, защото можеше и това да не се получи, допълни Янко Велков.

България е друг свят и свалянето на цените не знам колко е адекватно спрямо минималната работна заплата. Това заяви Николай Дограмаджиев, който също е софийски шофьор. Според него има смисъл от понижаването на цените, дори ако това е с една стотинка. “Не знам доколко това ще се отрази на нашия джоб. Със сигурност драстичното сваляне на цените е по-добрият вариант. Всеки иска да е по-евтино”, посочи той. Дограмаджиев е категоричен, че няма никакво стабилно намаление на цените. „Това че те падат с няколко стотинки на литър, нищо не е. Дали ще е с един два-три или пет лева, в рамките на един резервоар пълен с гориво, това абсолютно не се отразява по никакъв начин”, споделя той и добавя, че според него това е и причината да не усеща някакво намаление на цените по бюджета, който отделя за гориво на колата си. Освен това през зимата и разходът за гориво на колата е по-голям, така че нещата са абсолютно същите. Дограмаджиев посочи, че преди години дизелът е бил по-евтин от бензина, в момента са на почти една и съща цена. “Спрямо Европа сме с едни от най-високите цени, а да не говорим за качеството. Знаете, че ако заредите в България, много от новите коли дори правят проблеми. Това е един ясен сигнал, че горивото е абсолютно некачествено в България”, каза той.

Но има и такива, които са на обратното мнение. “Да, може да се каже, че бюджетът ми за гориво намаля, защото падането на цените на горивата се отразява. Като зареждах за 20 лв. преди гориво, сипвах 8 л., а сега сипвам 10 л. По-различно е положението. Не мога да кажа, че бюджетът ми е драстично намален за гориво, но пък са повече литри, повече километри”, сподели Мартин. Той обаче също смята, че цените у нас не са адекватни на сериозните спадове в цените на петрола и на горивата в Европа. Според него това не може да се промени, защото всички гледат да спечелят повече. Същото се отнася и за цените на хранителните продукти, когато цената на горивата скочи, те поскъпват, обаче когато цената на горивата спада, хлябът струва 1 лв., не 0.70 лв. Мартин смята, че цената на горивата в цялата страна трябва да бъде една и съща, а не да се различава в София, Варна или Пловдив. Той твърди, че е забелязал, че дори в рамките на една и съща верига бензиностанции, цените на горивата в различните градове е различна.

А как наистина стоят нещата в страната и по-конкретно в граничните райони.

“Лукойл” предлага горивата в Македония на по-ниски цени от тези в България

На бензиностанцията на “Лукойл” в град Петрич цените на горивата са следните: газ пропан-бутан – 0.87 лева, бензин 98 с добавка „Екто” – 2.17 лв./литър, 95 със същата добавка – 2.10 лева, бензин 95 Н – 1.94 лева за литър, дизел с добавка „Екто” – 2.12 лв./литър, а Супер дизелът - 1.92 лева за литър.

Руската компания има бензиностанция и в Струмица, първият град след българо-македонската граница. На информационното табло там горивата са обявени като Ново ефикасно гориво „Екто”, което вероятно означава, че в горивата е добавена едноименната добавка.

Цените са както следва: Екто-спорт или октан 98 се предлага за 63 денара, по курса на БНБ 1 денар - 0.0318 лева, цената е 2.00 лева. Или със 17 стотинки по-евтино, отколкото в българския град Петрич. 61 денара за литър струва „Екто-плюс“ или бензин с октан 95, приведена в лева цената на литър 95 е 1.94 лв. Същата е цената и на предлагания в Петрич литър 95 Н, но цената в България с добавката „Екто” е с 16 стотинки по-висока. Или и бензин 95 в Македония се продава с 0.16 лв. по-ниска цена.

Шокът е в цената на предлагания в Македония дизел. Евро дизелът в Струмица струва 42.50 денара или 1.35 лева за литър. Или с 0.57 лева по-евтино от супер-дизела в Петрич, и с 0.77 лева по-малко от екто-дизела.

Само с 1 стотинка е по-евтин от нашия пропан-бутана или наричан при нас „газ”. В Македония пропан-бутанът се предлага под името ТНГ.

Бензиностанциите на “Лукойл” в съседна Македония се зареждат от българския “Лукойл-Нефтохим“, но въпреки разходите за транспорт, мито и акцизи, цените са по-ниски от тези в България.

Румънци зареждат в България заради по-евтините горива

Румънците предпочитат да зареждат автомобилите и камионите си в България, тъй като цените на горивата у нас са по-евтини. Това показа проверка по бензиностанциите в Русе и съседния румънски град Гюргево, предаде БГНЕС.

Разликата се движи около 20 стотинки. Бензин А 95 на една от бензиностанциите около Дунав мост у нас се продава по 1,97 лв. за литър, докато в Гюргево струва 4,80 леи /2,07 лв./ Българската цена на А 98 е 2,17 лв., а румънската – 5,42 леи /2,33 лв./. Дизелът се търгува за 1,95 лв. срещу, 4,76 леи /2,05 лв./, а пропан-бутанът у нас струва 0,91 лв. срещу 2,37 леи /1,02 лв./.

Според работещите в бранша се наблюдава интересна тенденция в края на годината. Тогава румънските бензиностанции свалят цената на горивата, тъй като правят бюджета си за следващата година. В този период има отлив от клиенти от българските колонки, тъй като транспортните фирми предпочитат да напълнят резервоарите на камионите си в Румъния. През останалото време на годината румънците, особено тези, които пътуват за почивка към Гърция или нашите курорти, на влизане и излизане от България зареждат догоре и не ползват румънските бензиностанции.

По-високите цени на горивата в Румъния обаче се срещат основно в големите градове и край границата. Шофьори на камиони обясняват, че във вътрешността на северната ни съседка дизелът например се продава за 85 евроцента, което прави 1,66 лв.

И шофьорите, и работещите на бензиностанции се надяват спадането на цените на горивата в световен мащаб да продължи – едните искат да плащат по-малко, а другите да увеличат оборота си.