Министърът на правосъдието Екатерина Захариева прогнозира, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Румъния в борба с корупцията и организираната престъпност ще бъде по-положителен от този за нашата държава.

След срещи в Брюксел Захариева призна пред журналисти, че истината е, черумънците постигат по-добри резултати от България, предава кореспондентът на БНР. Това се отнасяло за делата с висок обществен интерес, борбата с корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност. Това е било казано почти в прав текст, обясни Захариева.

Припомняме, че на 27 януари се очаква Европейската комисия да обяви оценката си за правителствените реформи в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Преди дни вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че очаква доста критичен доклад. 

В белгийската столица Екатерина Захариева проведе първи срещи като министър на правосъдието със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и с генералния секретар на комисията Александър Италианер, който пряко отговаря за мониторинга. 

Запитана дали й е бил поставен въпрос за разкритията в сайта „Биволъ” за политическо влияние върху ВСС от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, Захариева отговори, че не е коментиран нито казусът „Янева-Ченалова”, нито някакъв друг конкретен казус.

Еврокомисията очаквала от страната ни конкретни резултати по конкретни дела. По думите на Захариева, на срещите по-скоро е говорено като цяло за независимост на съдебна система. Темата за намесата на политици в съдебната власт не била повдигната.

Посочено, че е Конституцията е добра стъпка по отношение на независимост, но тепърва предстояли много по-важни стъпки. Сред тях е изменението на закона за съдебната власт, което да гарантира и доразвие независимостта.