Врачанският окръжен съд продължава да гледа мерките за неотклонения на братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, предава БГНЕС.

Очаква се в 18 часа тази вечер Врачанският окръжен съд да обяви решението си дали оставя в ареста за постоянно или не двамата братя.

„Не съжалявам. Не съжалявам, защото нищо не съм направил, той ни нападна”, обяви по-рано днес единият брат, цитиран от Нова телевизия.

Братята Дамянови са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди - престъпление, за което по закон се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.

Все още се очакват резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще трябва да определи причините за смъртта на 18-годишния ученик. Окръжната прокуратура във Враца внесе искане за задържане под стража на двамата братя. В града пристигнаха експерти от Военномедицинската академия, както и прокурори от Върховната касационна прокуратура. Те помагат на местните обвинители при разследването. На този етап двамата братя, известни в града с прякора си Поничките, отказват да дават обяснения пред разследващите.

Тази вечер пред Градския Съд в Русе се организира протест под надслов "България е Враца". Той ще започне в 18 часа пред Съдебната палата в крайдунавския град, а хората ще настояват за справедливи присъди за виновниците за смъртта на Тодор. Призивът в социалните мрежи гласи: „Не бъдете безразлични и покажете вашата гражданска позиция!”.