Падането на световните цени на петрола налага сериозно орязване на руския държавен бюджет, заяви на правителствено съвещание в Москва руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС и Ройтерс.
"Драматичното движение в цените на петрола, което виждаме в последните седмици и особено в последните дни, създава много сериозни рискове за бюджета.
Руският бюджет за 2016-а е бил разчетен с оглед на цени от 50 долара за барел. Но руският финансов министър Антон Силанов предлага бюджетът да бъде преразгледан при цени от 40 долара за барел, а някои експерти дори говорят за 35 долара за барел.
Необходимо е да коригираме разходната част на бюджета и да я приведем в съответствие с очакваните приходи, най-вече за сметка на съкращаването на неефективните разходи", каза на съвещанието премиерът Медведев.
Той припомни, че при връщането на нефтения пазар на Иран след падането на санкциите се създават условия за допълнително поевтиняване на петрола. "Длъжни сме да сме готови за всякакво развитие на ситуацията", допълни Медведев. Той посочи, че е разпоредил на всички министерства да направят своите предложения кои проекти да бъдат закрити и какви съкращения в администрацията да се осъществят.