Няма нужда от истерия, ще направим изявление, обеща пред медиите лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той каза това по повод на скандалите в парламента около острото изказване на народния представител от ДПС Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна по време на приемането на текстовете в новия Изборен кодекс.

Дебатите далеч надхвърлиха различните виждания за използвания език в предизборната кампания, коментира и Янаки Стоилов от БСП. Той призова по време на дебата Хафъзов да уточни, че назовавайки името на Ахмет Давутоглу, не е имал предвид гражданин на чужда държава, който е свързан с доктрината на неоосманизма.

Хюсеин Хафъзов в отговор обясни, че имената, които е изредил, са на български граждани и съвпадението с други е случайно. "Аз изразих готовност да следвам пътя на Осман Калъч, който е лежал 16 години в български затвор, Ахмет Давутооглу е български гражданин, роден в България от село Иглика, област Шумен.", каза той. Същото се отнасяло и за Нури Адалъ. "Затова не виждам никаква трагедия защо трябва да се свързва с Ахмет Давутоглу", добави още Хафъзов.

Лидерът на Атака Волен Сидеров веднага отрече обяснението на Хафъзов за личността на Давутоглу, и лъжел, че този човек бил преследван за религиозни убеждения, това не е вярно, според него. "Другото лице, Осман Калъч, който той даде за светъл пример в живота си, е осъден за шпионаж преди 46 г., след което е екстрадиран в Турция и става трикратно съветник на турски президенти. Лично след 20 г. Абдулах Гюл го води тук в България и го представя за свой човек, което потвърждава, че е работил в полза на чужди държави, а за шпионаж навремето се осъждаше тежко. Т.е. Хафъзов даде за пример в живота си един, осъден за шпионаж и един, който изобщо не е бил осъждан и репресиран", уточни Сидеров. Според него главният прокурор трябва да се заинтересова от призива на Хафъзов и да се види дали не проповядва ненавист, език на омразата и не призовава хората да се занимават с шпионаж и тероризъм, като му поиска имунитета. Сидеров призова БСП за излезе с ясна позиция по случилото се.

"Българските турци разбраха, че има партия, която може да съществува и извън ДПС, защото ДПС ги лъжат, че те ще бъдат хората, които могат да им дадат и социални помощи и пенсии и всичко останало, това е голямата болка, не защото са големи демократи, а заради това, че искат да маркират територия, това е скандално, което се случва тук", заяви депутатът Цвета Караянчева от ГЕРБ. В момента в смесените региони, подписката, която в момента върви за национален референдум, такива като Местан и Хафъзов обикалят по хората, по селата и казват: ако си дадете личните данни, ще ги вземем, ще преснимаме формулярите и тогава ще бъдете наказани, че сте подкрепили тази подписка, това се случва там", добави тя.