Причината за щастието се крие в генна вариация, благодарение на която едни народи са по-щастливи от други. Това сочат резултатите от изследване, пише Франс прес.

Учените открили взаимовръзка между хората в дадена страна, които заявяват, че са щастливи, и голямото наличие на генна вариация у населението ѝ.

Най-щастливите страни са онези, чието население е с голямо наличие на генната вариация алел А, която пречи на разграждането на веществото анандамид, а това от своя страна усилва усещането за щастие и потиска болката.

Изследователите установили, че щастливите страни са в Западна Африка – Гана и Нигерия и в Латинска Америка – Мексико и Колумбия.

Жителите на някои арабски страни, като Алжир и Йордания, със значително по-малко наличие на въпросната генна вариация, са по-малко склонни да заявят, че са щастливи. Това се отнася и за населението в Източна Азия, по-специално в Китай и в Тайланд.

В Европа шведите, които са с голямо наличие на алел А, често се чувстват щастливи, за разлика от италианците и испанците, които са с малко наличие на посочения алел.