Внушението, че МВР не работи е послание към престъпниците, към терористите, към всеки навън, който иска да дойде тук и да се възползва от една такава ситуация. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след участието си в парламентарния контрол, предаде репортер на БГНЕС.

МВР особено в последните месеци работи изключително мотивирано и резултатите, които има са дори неочаквани и за нас, посочи Бъчварова.

Моят призив е да подкрепим МВР, за да има резултат. Навсякъде в Европа при тази ситуация се увеличава щата на вътрешните ведомства, реалният брой българските полицаи е 22 700 души, което не ни дава възможност да покрием цялата страна и всички критични места, уточни тя.

Не искам МВР да се представя като един хрантутник на държавата, който взема пари и едва ли не се облагодетелства от това, МВР работи при много трудни условия, продължи министърът. И ще се опитам да реорганизирам дейността, за да се засили полицейската дейност, охраната на обществения ред и др. Приели сме мерки - другите седмици ще ги обявя, за да можем без да увеличаваме числеността да подкрепим полицейските функции, посочи тя.

Аз приемам всяка една критика, абсолютно сериозно, каза Бъчварова. Но когато по отношение на МВР се използват неверни факти, преднамерена информация, когато има съзнателно подценяване на базисни неща, тогава смятам, че това са способите на всяка една кампания. И аз имам основание да го тълкувам по друг начин, а не като критика. Кампании с лъжливи факти ще тълкувам като заплаха - това е моята позиция, това са моите думи, категорична бе Бъчварова.

Организирането на този род кампании, в които се налага да се опровергават очевидни неистини на практика изпраща едно послание към гражданите, че те не са защитени и могат да се саморазправят. Моят призив „Стига вече!” беше в тази посока.

Смятам, че главният секретар на МВР Георги Костов е много добър професионалист и свестен човек, отговори министърът на въпрос на медия, поставящ под съмнение качествата му.

Непрекъснато съм в течение на хода на разследванията и се надявам, че много скоро ще разберете, че колегите са работили добре, потвърди тя.

Румяна Бъчварова не вижда нищо нередно в дарения от чужди държави и институции, защото техните средства били за строго регламентирани неща, издала съм заповед за този ред. Голяма част от дейността на МВР е свързана с за международното сътрудничество, така повишаваме професионализма си, включваме се в общата система за сигурност и затова даренията са свързани с общите и информационни услуги, обясни Бъчварова.