Софийският градски съд ще обяви присъдите си по делото "Червеи". Делото е срещу бившия председател на СГС Владимира Янева и бившия началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР Тодор Костадинов, предаде БГНЕС..

Според прокуратурата, Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Държавното обвинение поиска и за двамата ефективни присъди от 2 години и половина.

Досега Янева не се явява на съдебни заседания, тъй като има право на това. В процеса на всяко заседание се явява само Тодор Костадинов. След като подсъдимите дадат обяснения, съдебният процес предвижда страните в процеса да пледират и едва след това съдът да каже каква присъда е отредил.

По делото бяха разпитани като свидетели и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Атанас Атанасов, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

На 9 юли Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Бившата председателка на СГС е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС (ЗСРС). Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Тодор Костадинов е обвинен в това, че в същия период периода като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства. На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/. Тодор Костадинов е обвинен и за това, че от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влязъл в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Това, според прокуратурата е защитено от Закона за защита на личните данни. Тодор Костадинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" 2000 лв.