Двамата братя - Иван и Десислав Дамянови, вече са обвинени за извършване на умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор. Братята отказват да дават обяснения за побоя и смъртта на опонента им, възползвайки се от това си право. Това потвърди и днес пред Нова телевизия Румяна Арнаудова - прокурор във Върховна касационна прокуратура и говорител на главния прокурор.
Тя посочи, че механизма на причиняване на смъртта е нанасяне на множество удари по тялото и главата на починалото момче. „Тази правна квалификация е изведена от събраните допълнително нови доказателства, но е възможно тя да претърпи промени, тъй като от ключово значение е съдебно-медицинската експертиза, която още не е готова“, допълни Арнаудова.
По думите й до края на деня на починалото момче ще бъде направена допълнителна аутопсия от четирима съдебни медици, които пристигат от столицата заедно с мобилната криминалистическа лаборатория на Национална следствена служба.
„За първите 24 часа нямаше достатъчно доказателства и това е причината първоначално да се даде от прокурора обосновка за непредумишлено убийство. Следват нови доказателства и вече обвинението е преквалифицирано. Ясно е доказано, че Тодор е носил бокс. Това казва и неговата приятелка. Той го е изпуснал, а един от нападателите го е изхвърлил. Доказано е, че Тодор е отишъл при братята и след словесен спор разпрата става физическа и се стига до бой. По двамата братя също имат травми. Констатирани са разкъсно-прорезни рани, квалифицирани като леки телесни наранявания”, каза Арнаудова.