Две години преди Набил Фадли да окървави на 12 януари площада пред Римската базилика в Истанбул, семейството му знаело, че той е загинал в битка срещу кюрдска групировка в Северен Ирак.

Това твърдят майка му София от арменски произход и саудитския му баща Абдуллатиф, а също неговият втори братовчед Хюсню Махалли, който е журналист в Турция Всички те са цитирани от в. „Йени шафак“ . В периода от 2012 г. до началото на 2014 г. Набил Фадли се сражавал в бунтовнически отряди срещу режима на Башар Асад. През януари 2014 г. той се присъединява към терористите от групировката "Ислямска държава".

Родителите му живеят в Алепо, имат роднини и в Турция. Семейството изпаднало в шок, когато чуло името на сина си завчера като атентаторът самоубиец. „На 26 декември м.г. бяхме посетени у дома от отговорника за нашия район от ДАЕШ, който ни съобщи, че той е загинал в сражение с кюрдски бунтовници в Сет Тишрин и тялото му е останало там. Направихме траурна церемония без него, приемахме съболезнования. Дни наред отправяхме молитви за сина ни, четохме Корана“, разказват родителите. Според бащата Набил никога преди не е попадал в Турция и не може да си обясни кой го е завел там, как се е снабдил с бомбите и кой го е убедил да извърши самоубийствения атентат. Журналистът Махалли разкрива, че братовчед му Ариф, син на третия му чичо, е сред висшите командири на ДАЕШ в Джераблус, Сирия. Сестра му пък е сред висшите мениджъри на терористичната групировка, командваща женските формирования. Някои от роднините на камикадзето Фадли живеят в различни краища на Сирия и подкрепят режима на Асад. Преди да изостави съпругата и трите си деца, Фадли имал собствен магазин за мебели. Преди 15 г. баща му окончателно се завърнал от Саудитска Арабия и се установил в сирийския район Мумбуч на Алепо.

Трети ден в Истанбул продължават тихите посещения на Римската базилика на площад Султанахмет, хиляди хора се стичат да почетат паметта на жертвите от кървавия атентат и оставят карамфили. Днес там пристигна и екскурзоводката Сибел Шатъроглу, която в онзи фатален момент разказвала историята на обелиска през група от около 25 туристи. Някакъв шум привлякъл вниманието й и тя се вгледала в млад мъж сред групата. Тогава с очите си видяла как той изтегля щифта на взривното устройство и изкрещяла на туристите да бягат бързо. Днес пред базиликата тя се опитваше да скрие лицето си с чадър и шал върху косата, но бе разпозната от хората наоколо, които я посрещнаха с ръкопляскания. Сибел е считана за герой, който със светкавичната си реакция е спасил поне 25 човешки животи.