Номинациите за престижните кинонагради „Оскар“ бяха обявени в Лос Анджелис. С най-много номинации е лентата „Завръщането“ на Алехандро Инярито. На второ място е лентата „Mad Max: Fury Road“ (Лудият Макс: Пътят на яростта“) с десет номинации и „The Martian“ („Марсианецът“) със седем.

В категорията за най-добър филм ще се състезават „The Big Short”, “Bridge of Spies” („Мостът на шпионите“), „Brooklyn“ („Бруклин“), „Mad Max: Fury Road“ (Лудият Макс: Пътят на яростта“), „The Martian“ („Марсианецът“), „The Revenant“ („Завръщането“), „Room“ („Стая“) и „Spotlight“.

За приза „Най-добра актриса“ ще се състезават Кейт Бланшет за лентата „Carol“ („Карол“), Бри Ларсън за „Room“ („Стая“), Дженифър Лорънс за „Joy“ („Джой“), Шарлот Рамплинг за „45 Years“ („45 години“) и Сирша Ронан за „Brooklyn“ („Бруклин“).

Номинираните за най-добър актьор тази година са Браян Кренстън за „Trumbo“ („Тръмбо“), Мат Деймън за „The Martian“ („Марсианецът“), Леонардо Ди Каприо за „The Revenant“ („Завръщането“), Майкъл Фасбендер за „Steve Jobs“ („Стив Джобс“) и Еди Редмейн за „The Danish Girl“ („Момичето от Дания“).

Номинираните в категория „Най-добър режисьор“ са Адам Маккей за „The Big Short”, Джордж Милър за „Mad Max: Fury Road“ (Лудият Макс: Пътят на яростта“), Алехандро Инярито за „The Revenant“ („Завръщането“), Лени Абрахамсън за „Room“ („Стая“) и Том Маккарти за „Spotlight“.

За най-добър чуждестранен филм ще се състезават „Embrace of the Serpent“ от Колумбия, „Mustang“ от Франция, „Son of Saul“ от Унгария, „Theeb“ от Йордания и „A War“ от Дания.

Дамите в категория „Най-добра поддържаща актриса“ са Дженифър Джейсън Ли за „The Hateful Eight“ („Омразната осморка“), Руни Мара за „Carol“(„Карол“), Рейчъл Макадъмс за „Spotlight“, Алисия Викандер за „The Danish Girl“ („Момичето от Дания“) и Кейт Уинслет за „Steve Jobs“ („Стив Джобс“)

Актьорите, които ще се борят за „Най-добър поддържащ актьор“ са Крисчън Бейл за „The Big Short”, Том Харди за „The Revenant“ („Завръщането“), Марк Ръфало за „Spotlight“, Марк Рилънс за “Bridge of Spies” („Мостът на шпионите“) и Силвестър Сталоун за „Creed“ („Крийд“).

За приза „Най-добра анимация“ ще се състезават филмите „Anomalisa“, „Boy and the World“, „Inside Out“ („Отвътре навън“), „Shaun the Sheep Movie“ („Овцата Шон: Филмът“) и „When Marnie Was There“.