Софийска градска прокуратура поиска ефективна присъда от 2 години и половина за бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, подсъдима по делото „Червеи”, предаде репортер на БГНЕС.
Толкова прокуратурата поиска и за Тодор Костадинов. Пред Софийски градски съд, прокуратурата посочи, че иска за тях наказания под средния размер, предвиден в закона за това, в което са обвинени. Пред съдията от държавното обвинение не конкретизираха дали искат условна или ефективна присъда. След това пред журналисти все пак уточниха, че искат ефективна присъда.
БГНЕС припомня, че на 9 юли Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Бившата председателка на СГС е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС (ЗСРС). Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".
Тодор Костадинов е обвинен в това, че в същия период периода като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства. На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/. Тодор Костадинов е обвинен и за това, че от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влязъл в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Това, според прокуратурата е защитено от Закона за защита на личните данни. Тодор Костадинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" 2000 лв.