Военномедицинска академия (ВМА) стопи около 2/3 от дълговете, които имаше. От 106 млн. лв. в края на декември 2014 г. , дълговете на ВМА към момента са 31 800 000 лв. Това каза пред БГНЕС началникът на болницата генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров.

Генералът пое управлението на военна болница през май 2014 г. и още при встъпването си като началник на ВМА завари дългове за около 130 млн. лв. и запори за над 11 млн. лв., което беше направило ВМА най-задлъжнялото здравно заведение. Към онзи момент те работят с 306 фирми и по 806 договора.

Ръководството предоговаря договори, за да намалява разходи. За 2015 година разходите на ВМА са по-малко в сравнение с 2014 г. с 24 млн. лв. при същия обем дейност. „Това е уникален резултат. Всичко това ни дава шанса 2016 г. да я обявим за по-добра година. Предприехме доста неща, които ще облекчат работата на ВМА и на екипите, ще бъдат решени доста несправедливости, които имаше спрямо нас през годините. Постигнатите резултати са със съдействието на премиера, на военния министър, на здравния министър, на министъра на финансите. Изключително добър контрол от страна на Министерството на финансите, защото ние получихме подкрепа и помощ на база на това, че те видяха резултатите, приеха нашата реформа “, каза началникът на ВМА. Като пример той припомни, че след като през 2015 години спестиха толкова много пари като разходи, правителството им отпусна 20 млн. лв. С тези пари от ВМА разплащат 22 – 23 млн. лв. на база отстъпки и преговори.

Към декември 2014 г. дълговете са 106 млн. лв. След това заради забавени бюджетни плащания до март 2015 г. дългът нараства до 111 млн. лв. Сега обаче е със 75 млн. лв. по-малко – до 31 800 000 лв. ВМА има задължения към около 40 фирми. Като само към една от тях те са 20 млн. лв.

Как се стига до тази позитивна тенденция. На първо място това е резултат на икономията на разходите от 24 млн. лв. „На второ място една голяма част от дълга беше прехвърлен към Банката за развитие - естествено след много преговори и много разбиране от страна на фирмите контрагенти, които направиха отстъпки, отказаха се от лихвите. Така се стигна до това дългът в момента да е 31 млн. лв. „Много се надявам тази година да се преборим и с този остатък от дълга, но това зависи и от нашата работа, защото по отношение на намаляване на разходите, ние вече почти употребихме всички лостове. Явно няма да може повече да намалим разходите, но през 2016 г. ние ще се опитаме да изкараме повече приходи. Не ме разбирайте погрешно - да гоним печалба. Ние сме лечебно заведение и нашата дейност трябва да бъде „нон профит”, да излезем на нула това би било успех. Но имаме предвид факта, че години наред осъществяваме много сериозна спешна дейност и имаме най-добрия спешен център, а не получавахме пари за преминали спешни пациенти. Имаме уверението на министър Москов, че това ще се случи вече след като бъдем включени в наредбата. В този смисъл е и психиатричната помощ. Ние имаме много хубава клиника по психиатрия – също не се субсидираше по методика от МЗ. На трето място нашите поликлиники се очаква да заработят със здравната каса, защото хората, които преминават през тях, са здравноосигурени лица и няма никаква логика ние да не отчитаме дейност към касата“, заяви генералът.

Тази година ВМА въведе и услугата „избор на екип“. „Това, което го има във всички болници, единствено в нашата го нямаше. Нямаше го поради една бих казал много прозаична причина - ние не сме търговско дружество и в този ред на мисли не можеше да се направи засечката между парите, влезли в НЗОК, и парите, които да разполагаме после. След няколко срещи с министър Горанов, аз съм му много благодарен, той влезе в проблема и намери решение, защото и аз нямах решение. Това са едни финансово - счетоводни методи, които аз не владея, аз съм лекар - така че към момента ние сме изчистили този проблем, защото не логично при нас да работят едни от най-добрите специалисти в страната и да няма механизъм, по който те да бъдат възнаградени за това, че са търсени, че полагат такива усилия за пациентите. Повече от 50-60% от шефовете на клиники са топ – специалисти за цялата страна, те са изключително търсени. Ние не правим нищо чрезвичайно, ние правим това, което се прави навсякъде другаде. Това е доброволен акт, той вече е започнал да се развива“, заяви генералът. Той подчерта, че това не касае техния контингент. „Ние никога няма да забравим, че сме военна болница, че сме Военномедицинска академия и че нашето съществуване е свързано с това да обслужваме военни, бивши военни, членове на семейства. Ние този ангажимент никога няма да го загърбим“, категоричен е той.

За да бъде успешна цесията през Банката за развитие от ВМА се иска да водят много тежки преговори с фирмите, на които дължат пари. „Подчертавам тук става въпрос за стари дългове. Настоящи разходи не са минавали през цесия. Става въпрос за дългове, трупани с години – 5-6 до 8 години. И държавата се намеси, защото лихвите бяха убийствени. По договор бяха 1,5%, плюс 10% наказателна, значи 11,5% лихва. И си представете на 100 млн. лв. стар дълг, 11,5% - това прави почти 1 млн. - 1,2 млн. лв. лихва на месец. Кой може да издържи на това? Ето това докладвах още пролетта на миналата година – че това е една мъртва хватка, от която няма излизане и ако държавата се намеси ще спести страшно много средства в бъдеще време. И тя се намеси, аз съм много благодарен, защото първо – всичко натрупано като лихви, ние предоговорихме и то отпадна, а от главниците предоговорихме отстъпки и така се реализира процесът на цесия през банката“, обясни началникът на ВМА.