„Южен поток“ като такъв е в историята , на дневен ред е газовият разпределител „Балкан“. Да го изведем като приоритет на Европейската комисия, заедно с интерконекторите.
Това заяви днес премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в НС. За целта ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите, продължи той. Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси. А за газовия разпределител има интерес от световни компании да участват в проекта. Надявам се истински на Южния газов коридор от Туркменистан и съответно –на руски газ през Черно море. Там, обаче, има голям проблем , че през турската част на Черно море няма да получат разрешение да преминат. ЕК гледа добре на един подобен газоразпределител с няколко диверсифицирани източници на газ, според премиерът. В това отношение има много напредък, но нищо няма да кажа повече, защото сме обърнали нещата заедно с ЕК - когато станем готови ще предложим на заинтересованите страни този проект. Лично съм оптимист за него“, посочи още Борисов.
За големите проекти в енергийната сфера премиерът Бойко Борисов подчерта, че досега „ бяхме внимателни, търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на мястото”.
За целта ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите. Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси. За газовия разпределител има интерес на световни компании да участват.
„Нима не си спомняте, че самият Орешарски каза, че спира „Южен поток““, какъв негативизъм има, като от руска страна са казали, че „Южен поток“ е умрял и става „Турски“, запита премиерът.  Точно за „Български поток“ говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100 % български тръбите. Това  е именно „Български поток“, ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си Третия енергиен пакет, със санкциите на ЕК“, подчерта  Борисов.
 Премиерът засегна и друга актуална тема. Желанието на турското ръководство беше да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС, започна той. На 23-24 декември 2015 г. турският посланик беше извикан и му беше връчена нота за поведението му, разказа Борисов. В същото време аз многократно съм благодарил на турското ръководство за това, че бежанският поток не се насочи към България. Така че крехък е балансът. С удоволствие бих дошъл на председателски съвет в НС  да дебатираме проблем, който досега избягвахме, а той  е: къде се обучават българските мюсюлмани, как, кой им издава дипломи? Бих се радвал тук и самото ДПС да бъде участник в решаването на този проблем, защото за християните е ясно къде се обучават за свещеници, за висши санове. Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, имами, при  които една голяма част са на издръжка на турската държава. И ако в една нормална обстановка всички тези неща ги изговорим и намерим решение, ще е добре. Няма нужда този въпрос да го прехвърляме от година на година, посочи Борисов. Надявам се в следващите седмици по този въпрос и в  дебата по Закона за вероизповеданието да се включим с позиция, изрази надежда той.