Александър Вучич, Томислав Николич и Ивица Дачич бяха първенци в четирите войни на територията на бивша Югославия.

Те можеха да предотвратят убийството на десетки хиляди живота, ако водеха миролюбива политика преди двадесет години. Това каза хърватският министър на отбраната Анте Котроманович по повод обвиненията на властите в Белград, че Хърватия се превъоръжава. "В Белград трябва да са щастливи, че аз повече няма да бъде министър на отбраната", каза още хърватският военен министър.

"Всеки има право на отбрана и защита. Хърватия, като член на НАТО и ЕС, няма завоевателни цели. Много добре е известно, че в миналото "точно от Белград потеглиха дивизиите срещу Хърватия и Босна и Херцеговина", припомни министърът и добави: Много се радвам, че Сърбия се отваря към света. Но, там си мислят, че могат да се присъединят към ЕС, работейки с Русия. Трудно ще стане така. Увеличаването на отбранителната мощ на Хърватия е в унисон с европейската отбранителна политика.

Анте Котроманович каза, че властите в Загреб нямат отрицателни коментари относно намеренията на Сърбия да закупи руска зенитноракетна система С-300. Министърът изрази учудване и неразбиране от протестите в Сърбия още повече, че след предстоящото присъединяване на Черна гора към НАТО Сърбия на практика е заобиколена от държави-членки на Северноатлантическия пакт.

"От какво се безпокоят? Дали ще воюваме? Естествено, че не. Това са простотии. Аз не знам какво им се върти в техните глави. Какво искат да постигнат с тези си изявления, каква е тяхната цел? Много ще се радвам, ако увеличаването на нашата военна мощ помогне на сръбското военно ръководство да укрепи своите сили", подчерта Котроманович пред "Слободна Босна".

Агенция БГНЕС припомня, че по време на войните сегашният президент Томислав Николич и настоящият премиер Александър Вучич бяха част от екстремистката Сръбска радикална партия на Войислав Шешел, който прекара 12 години в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Сегашният външен министър Ивица Дачич бе дългогодишен говорител на сръбския диктатор Слободан Милошевич.