Европейският съюз започва безпрецедентно разследване на върховенството на закона в Полша. Целта да е да се установи дали мерките на новото консервативно правителство във Варшава, което наложи ръководни промени в Конституционния съд и обществените медии, нарушават демократичните стандарти на съюза. Ако това бъде потвърдено срещу страната ще започне наказателна процедура.

„Днес решихме Европейската комисия да направи предварителна оценка на състоянието на върховенството на закона”, заяви заместник-председателят на изпълнителния орган Франс Тимерманс, цитиран от АФП, след специален дебат по темата.

По-рано полският премиер Беата Шидло говори пред депутатите във Варшава и потърси широка подкрепа срещу това, което сама нарече “клевети” от страна на външните сили.

„Полша нечестно е обвинена в неща, които не съществуват в нашата страна – в нарушаване на принципите на върховенството на закона. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е добре”, заяви Шидло в парламента.

Тя поиска управляващата „Закон и справедливост” и опозиционните партии да оставят различията си настрана и да обсъдят как да стабилизират положението.

„Не Полша е наклеветена, нито нейните граждани. Нашите партньори са притеснени от вашите действия”, заяви Рафал Тжасковски, депутат от опозиционната „Гражданска платформа”, която управляваше страната до последните избори през ноември.

Консервативната „Закон и справедливост”, чийто лидер е бившият премиер Ярослав Качински с идването си на власт наложи промени в избора на конституционни съдии и ръководството на обществените медии, които поставят институциите под пряк правителствен контрол.

Това предизвика недоволството на неправителствени организации и официални лица от Европейския съюз, както и граждански протести в страната.