Само в 4 от 29 града на страната не са открити абсолютно никакви замърсители в питейната вода. Това са Враца, Лом, Монтана и отчасти София. В други 25 селища резултатите от изследване на Асоциацията "Активни потребители", е показало, наличие на различни химически съединения, метали, микроорганизми и други.Два показателя за микробиология - съдържание на колиформи и ешерихия коли, присъстват във всички стандартни проучвания за качеството на водата, съобщава "Телеграф".

Най-големият често срещан проблем е предозирането на хлора, който се използва като дезинфектант. В София не е установен хлор над нормите. В пробите от Русе, Търново, Габрово, Стара Загора и Ямбол съдържанието му е най-високо. 

Нитратите са друго опасно замърсяване на питейните води. Най-голямо количество е установено във Видин, Димитровград и Пазарджик и в още няколко града, които се намират в равнините и се водоснабдяват от подземни източници чрез помпи.

Водата е проверена и за наличие на метали - желязо, манган, мед, олово, арсен. Най-рисково за хората е оловото. В Свищов, Ямбол, Монтана, Видин и Костинброд е засечено наличие на олово, макар и в малка доза. Замърсяването се дължи на стари от преди 50-60 години тръби, на които ъгловите връзки са правени с оловна сплав.