Туристи, дипломатически мисии, офиси на НАТО и международни организации - дни преди самоубийствения атентат в Истанбул турските тайни служби са отправили предупреждения към полицията за възможни предстоящи терористични атаки срещу подобни цели, пише германското издание Der Spiegel, като се позовава на информация от разузнавателните служби на Анкара, предаде "Фокус". 
На два пъти - 17 декември 2015 г. и 4 януари 2016 г. - Националната разузнавателна организация (МИТ) е уведомила правителството в Анкара и органите за сигурност за потенциална опасност от нападения на екстремисти в столицата и най-големия град в страната - Истанбул. Високопоставен полицейски служител потвърди пред изданието, че са получени "подходящи предупреждения". Първото от тях е било насочено към силите за сигурност по турско-сирийската граница, районните управления в двата града и антитерористичните звена. Във второто предупреждение, отправено броени дни преди трагедията в Истанбул, МИТ препоръчва да бъдат поставени под наблюдение 19 граждани от Сирия, съответно 10 мъже и девет жени. Към момента те са издирвани от разследването.
Според представители на германските специалисти от сферата на сигурността служителите МИТ са добре информирани за дейността на радикалната групировка "Ислямска държава". "Те са в близост и разполагат с добра мрежа от информатори, както в собствената си страна, така и в Сирия и Ирак", заяви германски експерт по сигурността. Източникът, пожелал анонимност, припомни, че именно Анкара е предупредила Берлин в навечерието на Нова година за възможна серия от нападения срещу баварската столица Мюнхен, където 2016 г. започна с повишена степен на терористична заплаха.