Невзат Айдън е турски бизнесмен, който притежаваше особено успешна компания за доставки. В един момент обаче решава да я продаде за 589 млн. Именно тогава решава, че трябва да се отблагодари на всеки, който е работил за него. Затова раздава бонуси на всички свои 114 служители.

Айдин твърди, че е предприел тази стъпка, за да изрази благодарността си към абсолютно всеки един човек. Той почувствал, че е постигнал успех единствено благодарение на този добър и трудолюбив екип.

Ето как са били разделени парите:

- Средната месечна заплата в компанията е била 1000-1800 долара.
- Всеки служител е получил 200 хил. долара бонус. Т.е. заплата за около 11 години.
- Айдин е прочел статия, според която 200 хил. са достатъчни, за да може един човек да не гледа на парите като основен източник на мотивация.

Някои от служителите му се разплакали, други започнали да крещят от радост, а трети му написали благодарствени писма, разказва Айдън. „Сега те могат да си купят къщи и коли. Могат да си позволят всичко, което са искали преди това, но не са могли със заплата от 3000-5000 турски лири. Постъпих правилно. Бих искал да можех да им дам повече“, коментира турският предприемач.

Интересното в случая е, че Айдин не е имал никакви законови задължения към своите служители по отношение на изплащането на каквито и да било пари. Решението, което той взима, е първото от този тип в Турция.