По-нелепа декларация от тази на КРИБ, отдавна не сме срещали. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира поисканата й от бизнеса оставка, ако не бъде разкрито убийството на собственика на модна къща „Агресия” Александър Антов, предаде БГНЕС.

Според Бъчварова в тази декларация ясно личи личният мотив и очевидно няма достатъчно добро познаване за работата на МВР и отговорностите на министъра. „Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР, МВР има отговорност към всички български граждани. Ако аз трябва да определя приоритетните групи, няма да са тези, които почиват по 15-20 дни извън България. Отговорностите на МВР са към всички граждани”, заяви вътрешният министър. Тя отбеляза, че проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис и историята в последните 25-30 години - признатия факт за нелоялната конкуренция и невъзможността на съдебната система да се справи с проблемите. Досега не съм чула становище по този въпрос, коментира тя и отново призова: „Стига вече, време е да се отнасяме сериозно с МВР, ако искаме то да работи и да има резултат”.

Що се отнася до това, че други кръгове влияят или контролират МВР, Бъчварова заяви, че тези кръгове са най-големите критици на министерството. „Докато аз съм министър няма да позволява друг освен легитимното ръководство да управлява МВР. Това не подлежи на коментар”, допълни тя.

Тя се обърна към всички политици, които са си позволили в началото на новия политически сезон да експлоатират системата на МВР. „Казвам го на всички коментатори, които смятат, че МВР е нещо като българския футбол - всеки може да се произнася. Казвам го на всички бизнесмени, които правят декларации, казвам го на всички бивши служители, които сега са специалисти по национална сигурност, но получили си 20-те заплати обезщетение, очевидно не могат да се разделят с МВР. Всичко това създава една среда, която изключително много пречи на работата на МВР. Не съм съгласна и няма да позволява МВР да бъде боксова круша за всеки, който реши, че оттам може да изразява емоциите си, задоволява интересите си или да влиза в новините тогава, когато няма какво да каже”, заяви Румяна Бъчварова.

Тя каза още, че не иска МВР да бъде използвано и от хора, които „пребивават в журналистиката”. „Хора които използват работата или ползи, свързани с МВР, за да си пълнят програмите и страниците. Въпрос на отговорност и гражданско разбиране е сериозното отношение към МВР и към усилията то да работи по-добре в интерес на гражданите. Оценката ми за всички коментари по отношение на МВР и всички коментари по отношението на работата му е, че са непрофесионални, тази критика е към хората, които са били в системата, недостатъчно добре информирани за същността на институцията и нейната работа, недобронамерени, повечето от случаите са преднамерени”, смята вътрешният министър.

Тя категорично отрече твърдения, че главният секретар на МВР Георги Костов идвал пиян на работа. „Не само, че не е идвал пиян на работа, той не пие”, каза тя относно обвинения към него.

По отношение на упреците, че е била на визита в Китай в момента, когато в София се случили две брутални убийства, тя каза, че визитата й в Китай - едно от задълженията на министъра, е било по международното ни сътрудничество и контактите са били нужни. „Аз съм отлагала споразумението с Китай няколко пъти. Това, че един министър пътува в чужбина не е да ходи да си гледа кефа, а е основно задължение на министъра”, подчерта Румяна Бъчварова.