Мобилните приложения за намиране на партньор правят човека по-невнимателен в любовните отношения, предупреждават експерти, цитирани от "Индипендънт".

Използването на програми като „Tinder” и „Bumble” нараства през последните години. Увеличават се и притесненията, че уреждането на срещи онлайн създава пазарно усещане и намалява способността на потребителите да се отдават на един човек.

„Проблемът на онлайн срещите и „Tinder” е, че хората са все по-малко ангажирани в отношенията с друг”, заяви журналистката Сиам Гуруич в специално предаване по въпроса по един от радио каналите на БиБиСи.

„Потребителите винаги мислят, че има нещо по-добро някъде там. Така дори в ранните фази на връзките си, хората продължават да влизат в „Tinder” и да търсят нов, по-добър партньор”, допълва Гуруич.

В същата програма, специалистът Зоуи Стримпол сравни приложенията за намиране на партньор с пазаруване. „Когато купуваш нещо, то първоначално е необикновено за теб, после свършваш с него и го изхвърляш. Tinder възпитава точно такова отношение”, каза Стримпол.

Чарли Лестър, организатор на конкурс, наречен „Британски награди за срещи”, смята че потребителите вече разпознават това и пак стават селективни.

„Tinder даде на хората голям избор и сега те стесняват избора с по-добри приложения за срещи”, заяви Лестър.

Гуруич е по-песимистично настроена към онлайн запознанствата и смята, че романтиката трябва да се възстанови далеч от екрана.

„Уморих се от сайтовете за срещи и смятам, че при много хора е така. Пробвахме ги и не работят”, обясни тя.