Началото на новия политически сезон традиционно е белязан от политическите декларации, изчетени от трибуната на Народното събрание.

Трябва да си представяме животът извън жълтите павета, животът извън брюкселската лексика – животът такъв, какъвто е за повечето български граждани, заяви председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

Днес ние живеем в една изключително усложнена международна политика, каза Миков и спомена санкциите и контрасанкциите между Русия и ЕС, от които и българите страдат, а българското правителство подкрепя политиката, която ни нанася щети, смята Миков.

Той отбеляза натиска на милиони мигранти, които заливат стария континент. Българското правителство все още няма ясна позиция къде е България в този процес, колко бежанци ще бъдат поети в България от договорените 400 хиляди сирийски бежанци, които ще бъдат разселени от Турция, колко ще плаща България, запита Михаил Миков.

Парламентарната група на БСП лява България ще бъде много настойчива България да бъде равноправен член на ЕС, член в семейството на Шенген и член, който трябва да получи солидарна подкрепа. България не може да бъде втора буферна зона в бежанската вълна и кротко да чака какво ще кажат началниците, заяви Миков.

Свидетели сме на невъзможност за справяне с обикновена битова престъпност, свидетели сме на нагли убийства – отговорите отсъстват, политическият ПР замества отговорите на едно правителство, което най-много разбира от престъпността, отбеляза Миков.

Тази година ще отбележим 25 години от създаването на Конституцията, каза още Миков.