Подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации изрази Българската стопанска камара в писмо до Министерския съвет.

„Бокова притежава необходимите професионални компетенции, дипломатически опит и лични качества, необходими за поста, и има реалната възможност да получи подкрепата на държавите-членки и Съвета за сигурност на ООН”, се казва в писмото.

„През годините Бокова се доказа като успешен български политик на световната сцена. Показателен за нейната борбеност и професионализъм е фактът, че е първата жена - генерален директор на световната Организация на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), и вече втори мандат ръководи организацията, при това във времена на глобални промени.

Високата международна оценка, с която се ползва Бокова, е предпоставка за успеха на кандидатурата й, а това е уникален шанс за повишаване на политическата тежест на България в световната дипломация. Избирането на г-жа Бокова на върха на ООН ще бъде признание не само за нейните качества, но преди всичко признание за България и за Югоизточна Европа.

Убедени сме, че важно условие за успеха на кандидатурата на г-жа Бокова е изразяването на единна национална позиция. Сега е времето да спазим националния девиз „Съединението прави силата“ и да демонстрираме обществено и политическо единство в името на издигането на националния ни авторитет.“, подчертават от БСК.