Първото пленарно заседание на Народното събрание за 2016 г. започна с обявяване на депутатите от ДПС, които депозираха заявления за напускане на парламентарната група и преминаване в редиците на независимите депутати, предаде репортер на БГНЕС.

Новият парламентарен сезон започва с увеличен брой независими депутати, след като на 11 януари шестима народни представители от ПГ на ДПС депозираха в деловодството на Народното събрание заявления за напускане на парламентарната група. Като независими депутати вече са Лютви Местан, Мариана Георгиева, Шабанали Дурмуш, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов и Хюсеин Хафъзов. До отцепването им от парламентарната група се стигна след извънредното заседание на 24 декември 2015 г. на Централния съвет на ДПС, на което бе взето решение да бъде освободен лидера на партията Лютви Местан от заеманите от него постове, както и да бъде изключен от самата партия. По-късно останалите петима народни представители се отцепиха от ДПС в подкрепа на изключения Лютви Местан.

Председателят на НС Цецка Цачева оповести предложените от ДПС членове на председателския съвет - Рушен Риза, Четин Казак, Мустафа Карадайъ.

В първия пленарен ден от 12 часа ще бъде проведен и парламентарния блиц-контрол по чл. 104 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Наред с пленарното заседание в парламента ще заседават и отделните комисии.