Най-малко 59 души, заподозрени за връзки с групировката "Ислямска държава" са задържани при масирана полицейска операция на турската полиция в столицата Анкара и още пет града на страната. Арестите последваха вчерашния атентат в историческия център на Истанбул, съобщи БНР.
Сред арестуваните в антитерористичните акции са 16 сирийци, които ще бъдат депортирани. По данни на властите на някои от турските граждани, задържани при операциите в други градове на страната, ще бъде повдигнато обвинение в тероризъм, защото има данни, че са планирали нападения в държавни учреждения.
Съединените щати осъдиха самоубийствения атентат в Истанбул и заявиха своята ангажираност да работят с Турция в борбата срещу "Ислямска държава".
Същевременно бившият и.д. директор на ЦРУ Майкъл Морел коментира, че броят на групировките, свързани с "Ислямска държава", расте по-бързо, отколкото броят на привържениците на "Ал Каида" преди време.
По данни на американското разузнаване, цитирани от телевизия "Фокс нюз", над 36 хиляди бойци от 120 страни са отишли в Сирия. От тях най-малко 6 хиляди са били с паспорти на западни държави.