Близо един от всеки десет турци не гледа на „Ислямска държава“ като на терористична организация, а повече от 5% се съгласяват с нейните действия.

Това показват данни на проучване, проведено от базиран в Анкара аналитичен център, цитирано от агенция Ройтерс.

Допитването, което излиза в същия ден, в който 11 души загинаха след атентат на „Ислямска държава“ в Истанбул, обхваща настроенията на 1500 души и е проведено през ноември.

Според 9,3% от допитаните групировката не е терористична организация, а 5,4% подкрепят нейните действия. Според 21% тя представлява ислямската религия, а 8,9% гледат на нея като държавно образувание. Допитването обрисува малък, но все пак значителен брой на потенциални симпатизанти на „Ислямска държава“ сред турското население.

Сред нещата, от които запитаните най-много се притесняват, са терористичната заплаха като цяло, но и конкретно от „Ислямска държава“ и забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която също е обявена за терористична организация от Анкара.

„Има две конфликтни позиции“, заяви Сюлейман Йозерен, президент на центъра „Глобални политики и стратегии“, който е автор на изследването. “Големият брой хора, подкрепящи действията на „Ислямска държава“ трябва да ни притеснява. Това също така ни казва, че предпазването от политики за радикализиране трябва да е първи приоритет на правителството. Веднъж щом хората се радикализират, е много трудно да бъдат разубедени“, допълни той.

Турция засили своите действия срещу групировката, след като миналата година на нейната територия бяха извършени два атентата, за които се смята, че са дело на „Ислямска държава“.

Допитването засяга и други теми като възможността за въвеждане на президентска система на управление в Турция. От анкетираните 50% предпочитат настоящата парламентарна система, докато 28,6% подкрепят президентска система.