Германия обяви, че планира да улесни депортирането на чуждестранни престъпници и свалянето на статуса на бежанци от извършители на сексуални престъпления, съобщава Би Би Си. Решението на властите идва, след като все повече жени се оплакаха от престъпления срещу тях, част от които със сексуален характер, в новогодишната нощ в Кьолн и други германски градове.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас написа в социалната мрежа „Туитър“, че „ще засилим криминалното законодателство, за да направим депортирането по-лесно“. Той също така допълни, че ще се търси сключването на обвързващи споразумения със страните, от които пристигат извършителите на престъпленията.

Според Маас същността на правителствените реформи ще бъде улесняването на екстрадирането на чуждестранни престъпници и лишаването от бежански статут на извършители на престъпления В същото време той предупреди, че мигрантите не трябва да бъдат подозирани и поставяни под общ знаменател като престъпници.

Полицията в Кьолн съобщи, че е получила 553 оплаквания от жени като 45% от тях са със сексуален характер. В понеделник властите съобщиха, че извършителите почти изцяло са с имигрантско минало.

През изминалата година над 1 млн. мигранти пристигнаха в Германия.