„Срещнах терориста и буквално видях очите му, видях как взриви бомбата“, разказва един от ранените при днешния атентат в Истанбул германски туристи.

На площад „Султанахмед” в центъра на града и на един от най-оживените туристически маршрути атентатор-самоубиец се взриви и отне живота на 11 души.

По това време там е и изселникът от България Ердинч Халим. „Бяхме на метри от мястото. Жена ми трябваше да си вземе дипломата за магистратурата от филиала на здравното министерство, изпратена от университета „Ататюрк“ в Ерзурум. В един момент се чу страшен гръм, писъци, настана хаос… Жена ми изпадна в паника, разплака се, трябваше бързо да я изведа. Видях човешки тела и разкъсан труп, не пожелавам на никого да види подобна картина, нито да живее в постоянен страх от терористични атаки“, разказа Ердинч.

Лейла Акчам е била на косъм от смъртта, минавала през мястото на атентата и само след 3 минути чула взрива. Тя е с леки наранявания и вече е в болница.

„Три минути преди експлозията минавах оттам, вървях спокойно и в един миг се обърнах, точно тогава избухна бомбата, във въздуха се разхвърчаха някакви неща, не зная какви, но сякаш един човек изхвърча. Не мога да опиша шума от взрива, писъците, през димната завеса нищо не се виждаше“, разказа през сълзи младата жена.

Много от хората в района първоначално не са разбрали какво точно се случва, но свидетелстват за изключително мощна експлозия.