Необичайно топлото време за сезона няма да се задържи още дълго. Според средносрочните прогнози зимата ще ни напомни за себе си още в петък. Тогава под влиянието на средиземноморски циклони, ще започнат валежи.

Те първоначално ще са от дъжд, но бързо ще преминават в сняг, като в събота и особено през нощта срещу неделя ще се усилват. В неделя вече ще обхванат цялата страна. Сняг ще вали навсякъде, като по-обилни ще са валежите на изток.

В неделя и понеделник вятърът от североизток ще се усили и на места - в Добруджа и по Черноморието, ще бъде и бурен. Там ще се създадат условия за навявания, вероятно ще има и виелици и това ще затрудни транспорта.

В понеделник се очаква валежите бързо да спират от запад на изток. В началото на следващата седмица над страната ще е много студено с минимални температури сутрин до минус 15 и минус 17 градуса, съобщава „Дарик”. Дневните температури също ще бъдат отрицателни - между минус 3 и минус 7 градуса.

Студената вълна ще бъде над страната до края на следващата седмица, когато ще настъпи затопляне и дневните температури ще започнат да се повишават.

В този период съществени валежи не се очакват.