Абсолютен идеал за външен вид на жена не съществува, но утвърдените стандарти за красота показват, че привлекателните жени трябва да са високи и с малко наднормено тегло. Според проучване сред мъжете, възприемането на идеалната жена е свързано с ръст от 170 см и тегло от 77 килограма. Това обаче не е задължително. Наскоро стана ясно, че пълните представителки на нежния пол живеят по-дълго, а маркетингови експерти твърдят и че са обичани от мъжете.

Разбира се, много важно е съотношението между височината и теглото, което може да достигне оптимална вариант на здравословна храна и рационално хранене.

С течение на времето желанията на силния пол се променят. По-рано се смяташе, че мъжете си падат по тесни бедра, големи гърди и дълги крака. Но портретът на съвременната "перфектна жена" буквално събира в едно чертите на няколко известни личности. 

Конкретно това е носа на Натали Портман, устните на Скарлет Йохансон, скулите и брадичката на Холи Бери, кожата на Ейми Адамс и тялото на Пенелопе Крус.

В същото време, в много страни започна кампания, насочена към борбата с нездравословният живот, в това число и диетите. В Израел например беше въведен закон, който забранява появата на твърде слаби манекенки, на които да подражават младите жени.